Hitta vasas försvunna kanoner

När regalskeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholms ström den 10 augusti 1628 fanns 64 kanoner ombord. Bara tre av dessa återfanns vid bärgningen 1961. Vart tog de andra kanonerna vägen? I projektet Hitta Vasas försvunna kanoner kan alla intresserade snart delta i sökandet!

Efter Vasas katastrofala jungfruresa lyckades man under åren 1663–1683 bärga de flesta av hennes bronskanoner från havets botten. Arkiven visar att de troligen såldes vidare till Storbritannien, Nederländerna och Danmark. Endast tre kanoner fanns kvar när Vasa åter bröt vattenytan 1961. Sedan dess har Vasa utgjort en unik skattkista för alla som vill lära sig mer om vår historia. Men ett mysterium kvarstår: Vad hände med kanonerna?

Användes de på slagfältet eller smältes de ner för att stöpas om till andra föremål? Finns det några bevarade kanoner någonstans i världen? Var finns de i så fall och hur kom de dit? Detta ska projektet Hitta Vasas försvunna kanoner försöka ta reda på. 

Projektet har som mål att främja internationellt samarbete och skapa intresse för det maritima kulturarvet. Ytterligare ett mål är att fler får upp ögonen för hur spännande historisk forskning kan vara.

Sökande i tre steg

I projektet hoppades vi spåra kanonerna i tre steg.

  • Det första börjar 2018 och handlar om att undersöka havsbotten i Stockholms ström för att se om det finns någon kanon kvar i dyn.
  • I det andra steget undersöker forskare arkiv i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Danmark i hopp om att där finna ledtrådar till vart kanonerna tog vägen.
  • Det tredje steget skulle ha varit ett globalt medborgarforskningsprojekt. Där folk och forskare skulle samarbeta för att samla in kunskap om kanoner. Alla kan ta foton på kanoner som man ser i samlingar och utställningar runtom i världen, rapportera dem till en databas och hjälpas åt att undersöka om de kan vara de försvunna Vasa-kanonerna. Denna del ansvar vi på VA för och söker fortfarande medel för att starta igång det.

Internationellt samarbete

Projektet leds av föreningen Vasamuseets vänner och är ett samarbete mellan VasamuseetStatens maritima och transporthistoriska museer, den brittiska, danska och nederländska ambassaderna i Stockholm, och Vetenskap & Allmänhet. Vasa är det enda bevarade 1600-talsskeppet i världen och Vasamuseet är världens mest besökta sjöfartsmuseum.

Se filmer om projektet:

Projektet har pausats då ingen finansiering hittats.

Senaste om projektet

Mycket medborgarforskning på gång 2020

Sugen på att forska? Aldrig förr har det funnits så många möjligheter för vem som helst att delta i riktig forskning. Här berättar vi om några av de medborgarforskningsprojekt som… Läs mer

Skapad:

2020-01-22 |

Uppdaterad:

2023-05-30 |

Kategorier:

ARCS, EU-Citizen.Science, EU-projekt, Hitta Vasas försvunna kanoner, Massexperiment, Medborgarforskning, Nyheter

Finding the Vasa cannons–VA joins the search

When the Swedish warship Vasa capsized and sank in Stockholm harbour on her maiden voyage on 10 August 1628, there were 64 cannons on board. When she was salvaged in… Läs mer

Skapad:

2018-04-24 |

Uppdaterad:

2023-11-08 |

Kategorier:

Citizen Science, Hitta Vasas försvunna kanoner, News articles

Hitta Vasas försvunna kanoner – VA deltar i sökandet

När regalskeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholms ström den 10 augusti 1628 fanns 64 kanoner ombord. Bara tre av dessa återfanns vid bärgningen 1961. Vart tog de andra kanonerna… Läs mer

Skapad:

2018-04-24 |

Uppdaterad:

2023-11-08 |

Kategorier:

Hitta Vasas försvunna kanoner, Medborgarforskning, Nyheter
Läs alla inlägg

VAD VI GÖR

VÅRA PROJEKT

VÅRA FRÅGOR

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]