Hitta Vasas försvunna kanoner – VA deltar i sökandet

Skapad:

2018-04-24

Senast uppdaterad:

2023-11-08

När regalskeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholms ström den 10 augusti 1628 fanns 64 kanoner ombord. Bara tre av dessa återfanns vid bärgningen 1961. Vart tog de andra kanonerna vägen? Tack vare ett nytt projekt kommer alla intresserade att kunna delta i sökandet!

En av Vasas kanoner bärgas 24 april 1961 Foto: Vasamuseet

– Med projektet Hitta Vasas försvunna kanoner vill vi främja internationellt samarbete och skapa intresse för vårt maritima kulturarv. Genom att engagera allmänheten hoppas vi också att fler får upp ögonen för hur spännande historisk forskning är, säger Lisa Månsson, chef för Vasamuseet.

Efter Vasas katastrofala jungfruresa lyckades man under åren 1663–1683 bärga de flesta av hennes bronskanoner från havets botten. Arkiven visar att de troligen såldes vidare till Storbritannien, Nederländerna och Danmark. Endast tre kanoner fanns kvar när Vasa åter bröt vattenytan 1961. Sedan dess har Vasa utgjort en unik skattkista för alla som vill lära sig mer om vår historia. Men ett mysterium kvarstår:

– Vad hände med kanonerna? Användes de någonsin eller smältes de ner för att stöpas om till andra föremål? Kan det finnas bevarade kanoner kvar någonstans i världen? Var finns de i så fall och hur kom de dit? Dessa frågor hoppas vi få svar på i det här projektet, säger Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet.

Sökande i tre steg

I projektet kommer kanonerna att spåras i tre steg. Det första börjar redan i år och handlar om att undersöka havsbotten i Stockholms ström för att se om det finns någon kanon kvar i dyn.

I det andra steget kommer forskare under 2019 att gå igenom arkiv i Sverige, Storbritannien, Nederländerna och Danmark i hopp om att där finna ledtrådar till vart kanonerna tog vägen.

Det tredje steget är ett globalt medborgarforskningsprojekt som inleds 2020.

– Folk och forskare kommer att samarbeta för att samla in kunskap om kanoner. Alla kan ta foton på kanoner som man ser i samlingar och utställningar runtom i världen, rapportera dem till en databas och hjälpas åt att undersöka om de kan vara de försvunna Vasa-kanonerna, säger Fredrik Brounéus, utredare och pressansvarig på VA.

Internationellt samarbete

Projektet leds av föreningen Vasamuseets vänner och är ett samarbete mellan Vasamuseet, Statens maritima museer, de brittiska, danska och nederländska ambassaderna i Stockholm, och Vetenskap & Allmänhet.
Vasa är det enda bevarade 1600-talsskeppet i världen och Vasamuseet världens mest besökta sjöfartsmuseum.

Läs mer på projektets webbplats:

www.vasamuseet.se/finding-the-vasa-cannon

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *