Mycket medborgarforskning på gång 2020

Skapad:

2020-01-22

Senast uppdaterad:

2023-05-30

Sugen på att forska? Aldrig förr har det funnits så många möjligheter för vem som helst att delta i riktig forskning. Här berättar vi om några av de medborgarforskningsprojekt som VA har på gång 2020.

Lillholmsskolan i Skärholmen forskar i ForskarFredags massexperiment Tepåseförsöket. Foto: Lena Söderström – VA (Public & Science)

Medborgarforskning (citizen science) handlar om att forskare och “vanligt folk” hjälps åt att ta fram ny kunskap med vetenskapliga metoder. Det kan handla om att ta vattenprover, observera vilda djur, transkribera gamla dokument eller räkna stjärnor. Bara för att ta några exempel. Vi på VA tycker förstås att medborgarforskning är ett utmärkt sätt att stimulera dialog mellan forskare och allmänhet, och i år har vi fler projekt på gång än någonsin tidigare.

Stjärnförsöket – ForskarFredags massexperiment 2019

Artificiellt ljus är bra för mycket, till exempel säkrare trafik och trevligare städer. Men ljuset har också visat sig ha negativa effekter för människor och djur. Sedan början av 2019 har tusentals elever, lärare och frivilliga deltagare hjälpt forskare vid Lunds universitet att undersöka ljusföroreningar i Sverige, Spanien, Storbritannien och Irland. Med hjälp av en enkel hemmabyggd utrustning och en app har de räknat hur många stjärnor de kan se på himlen. Passa på att delta du också! Fram till och med den 15 mars 2020 är det möjligt att skicka in nya observationer. Resultaten kommer att presenteras i slutet av april. Läs mer om Stjärnförsöket här.

Bostadsförsöket – ForskarFredags massexperiment 2020

För att vi ska kunna leva bra och aktiva liv behöver vi ha bostäder som är anpassade efter våra behov. Detta innebär särskilda krav på bostäder för äldre personer och personer med funktionsvariationer. Hur tillgängliga är egentligen Sveriges bostäder? Det ska svenska skolelever, lärare och pensionärer hjälpa forskare vid Lunds universitet att ta reda på i ForskarFredags massexperiment 2020 – Bostadsförsöket! Massexperimentet är öppet för alla i Sverige och kommer att genomföras under september och oktober 2020. Mer information kommer i början av april. Om du redan nu vill anmäla ditt intresse för att delta, klicka här.

Svinnkollen – minska matsvinnet i svenska skolor

Våra livsmedel står för en stor del av människans påverkan på klimat och miljö. Att minska svinnet är därför en viktig fråga för ett hållbarare samhälle. I Svinnkollen kommer forskare från KTH, Högskolan Dalarna och företaget Consupedia att tillsammans med svenska skolelever testa ett nytt, smart sätt att minska matsvinn. Svinnkollen är öppen för alla skolor i Sverige och genomförs den 27 april – 15 maj. Mer information kommer i början av mars. Om du är lärare och redan nu vill anmäla ditt intresse att delta, klicka här

Medborgarforskning.se – en svensk portal för medborgarforskning

Den 23 april lanseras Sveriges första portal för medborgarforskning – medborgarforskning.se. Här kommer alla som är intresserade att till exempel kunna söka efter intressanta projekt att delta i, få tips om hur man startar egna projekt, samt ta kontakt med andra personer med liknande intressen. Portalen utvecklas i ett samarbete mellan Göteborgs universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå universitet och VA. För mer information om projektet och den kommande portalen, klicka här.

EU-Citizen.Science – en europeisk portal för medborgarforskning

Parallellt med VAs arbete med den svenska portalen för medborgarforskning, deltar vi även i ett europeiskt projekt med samma syfte. Här handlar det om en portal för olika aktörer i hela Europa, där det kommer att finnas utbildningsmaterial, verktyg, listor över pågående medborgarforskningsprojekt, och mycket mer. Den europeiska portalen lanseras i slutet av mars 2020. För mer information, klicka här

Hitta Vasas försvunna kanoner

Det här projektet kommer troligen inte att starta förrän 2021, men det är så spännande att vi inte kan låta bli att berätta om det redan nu. När regalskeppet Vasa gick till botten den 10 augusti 1628 fanns 64 kanoner ombord. Bara tre av dessa återfanns vid bärgningen 1961. Vart tog de andra kanonerna vägen? Snart kan alla hjälpa till att lösa detta historiska mysterium! Håll ögonen öppna för mer information under 2020. Projektet är ett samarbete mellan Vasamuseet, föreningen Vasamuseets vänner, Statens maritima och transporthistoriska museer, de danska, brittiska och nederländska ambassaderna i Stockholm, och VA. För mer information, klicka här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *