Under hösten 2022 genomförde VA tre pilotkurser i forskningskommunikation för forskare. Kurserna vände sig till disputerade forskare som är verksamma vid svenska lärosäten och gavs på svenska.
Målet med kurserna var att forskarna ska förstå värdet av – och känna sig bättre rustade att – kommunicera sin forskning med det omgivande samhället.
Genom kurserna erbjöds deltagarna verktyg för att möta olika målgrupper och att tillgodose ökade krav från forskningsfinansiärer om kommunikation och spridning genom hela forskningsprocessen.
De tre kurserna hölls för tre olika målgrupper:
- En kurs i samarbete med Sveriges Unga Akademi och dess ledamöter.
- En digital kurs för forskare vid VA:s medlemsorganisationer.
- En kurs på och i samarbete med Örebro universitet.
Längden skiljer sig åt mellan de olika kurserna men totalt omfattade de 1–2 dagar. Innehållet utgick från relevant och aktuell forskning inom forskningskommunikation samt från de behov, förutsättningar och önskemål som finns bland kursdeltagarna.
Kurserna är ett pilotprojekt som genomförs med stöd från Stiftelsen Natur & Kultur.
Läs det senaste om detta:
Uppskattade kurser i forskningskommunikation
Att möta journalister, att göra sin forskning begriplig och att nå fram till beslutsfattare. Det var några av momenten i de kurser i forskningskommunikation som Vetenskap & Allmänhet anordnade under… Läs mer
Hallå där Gustav Bohlin …projektledare för VAs nya kurser i forskningskommunikation för forskare.
Under hösten 2022 kommer VA genomföra tre pilotkurser i forskningskommunikation för forskare. Kurserna vänder sig till disputerade forskare som är verksamma vid svenska lärosäten och kommer att ges på svenska. (mer …) Läs mer