Vi samverkar ofta med olika myndigheter i framtagande av nya studier och rapporter inom våra expertområden. Vi gör även kartläggningar med andra organisationer för att undersöka gränsnittet mellan myndigheter och forskning/utbildning.
- Lättläst – För ökad inkludering och stärkt demokrati (2024)
En översikt som ger en introduktion till lättläst och dess betydelse för individen och samhället. Den är framtagen av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med medlemmen Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. - Lyssningsläsning i högre utbildning – vägledning för lärosätesbibliotek (2024)
Vägledning syftar till att ge bibliotekarier och personer i ledningsfunktioner vid svenska lärosäten en översikt över och råd om lyssningsläsning i högre utbildning. Framtagen av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med medlemmen Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. - Vägledning för tillgänglig samhällsinformation (2023)- En rapport baserad på forskningsöversikten Inkluderande kris- och samhällsinformation som riktar sig till kommunikatörer i offentlig sektor. Vägledningen är framtagen i samarbete med VA-medlemmarna Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- Naturvetenskaps- och teknikprogrammet – för vem och var? – En jämförelse mellan kommuner och över tid (2023)
I samarbete med VA-medlemmen IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien har VA analyserat tillgänglig statistik för olika gymnasieprogram över tid tillsammans med faktorer som medianinkomst och utbildningsnivå och identifierat kommuner som utmärker sig i statistiken och gör nedslag i dessa. Rapporten ska skapa en grund för en saklig diskussion om hur och varför intresset för naturvetenskaps- och teknikprogrammen på gymnasiet skiljer sig åt mellan kommuner. Rapporten är framtagen inom IVAs projekt Framtidens kunskapssamhälle - Vägledning för kommunikation under kriser (2021)
Kommunikation är A och O för att klara av kriser. Det har blivit väldigt tydligt under covid-19-pandemin när vi alla behövt förändra beteende för att skydda oss själva och varandra. Därför har MSB och VA tagit fram en forskningsbaserad vägledning för kommunikation under kriser, med fokus på hur människors beteende kan påverkas. MSB genomförde även en seminarieserie under våren 2022. VA har sammanställt innehållet här. - Forskningsbaserad kunskap i svensk förvaltning (2012)
Sveriges statsförvaltning behöver forskningsbaserad och högkvalitativ kunskap. Men hur kunskapsinhämtningen sker, vem som genomför den och hur den används och sprids varierar mycket mellan myndigheterna. Det visar studien som VA genomfört inom ramen för Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens projekt Agenda för forskning.
Läs det senaste om detta:
Lyssningsläsning i högre utbildning – vägledning för lärosätesbibliotek
För att klara av sina studier behöver många studenter med en syn- eller läsnedsättning möjlighet att lyssningsläsa sin kurslitteratur. Det innebär att de lyssnar på texterna i stället för –… Läs mer
Lättläst – För ökad inkludering och stärkt demokrati
Lättläst är ett anpassat textformat som för många sänker trösklarna till läsning och gör det möjligt för fler att ta del av litteratur och olika typer av information. Denna översiktger… Läs mer
Vägledning för tillgänglig samhällsinformation
Alla har rätt att ta del av information om det som händer i samhället. Vid kriser är det särskilt viktigt att myndigheterna faktiskt når alla. Vetenskap & Allmänhet har tillsammans… Läs mer
Ny vägledning för tillgänglig samhällsinformation
Alla har rätt att ta del av information om det som händer i samhället. Vid kriser är det särskilt viktigt att myndigheterna faktiskt når alla. Därför har Vetenskap & Allmänhet… Läs mer