Låna en forskare

Få en inblick i forskares vardag

Ida Svanedal, forskare på Mittuniversitetet, besökte elever i åk 2 under ForskarFredag 2017. Foto: Mittuniversitetet.

Låna en forskare erbjuder ett enkelt sätt att komma i kontakt med forskare och forskning. Två gånger per år kan skolor, ideella föreningar eller arbetsplatser låna forskare som gör besök, antingen på plats eller digitalt, och berättar om sitt ämne eller hur det är att arbeta som forskare. En bokningsplattform gör det lätt att hitta forskare utifrån ämne, lediga tider, målgrupp och plats.

Upplägg och fokus för mötet bestäms i samråd mellan forskaren och de som bokar forskaren. För skolor brukar besöken kretsa kring forskaren som person och dennes väg till forskaryrket, medan besök på arbetsplatser ofta handlar mer om forskningen som forskaren bedriver.

Besöken brukar vara mycket uppskattade, både av forskaren som i och med besöket får nya perspektiv på sin forskning, och för mottagarna som får lära sig något nytt under avslappnade och underhållande former.

Låna en forskare har länge varit en del av ForskarFredag, men konceptet har utvecklats under de senaste åren och genomförs nu som eget projekt på en nationell nivå. Bokningsplattformen som lanserades 2021 har varit ett viktigt steg. Att det även går att boka digitala besök gör att skolor och arbetsplatser även med ett stort geografiskt avstånd till forskningsinstitut och lärosäten kan få en inblick i en forskares vardag.

Sedan låna en forskare började genomföras på nationell nivå har drygt 600 skolklasser runt om i landet fått besök.

Nästa låneperiod sker under ForskarFredag 2024, den 23-29 september 2024.

Delta i Låna en forskare

  • Lärare och allmänhet
    Är du intresserad av att låna en forskare till din skola eller arbetsplats? Du ser forskarna i höstens omgång här. Skriv gärna upp dig på ForskarFredags mejllista, så får du kontinuerlig information om ForskarFredag och en påminnelse bokningsperioderna öppnar.
  • Forskare
    Är du forskare och intresserad av att bli utlånad hösten 2024? Anmäl dig på ForskarFredags hemsida.

Några röster om Låna en forskare

Jätteintressant att ta del av. Flera av mina elever vill bli forskare efter förra årets evenemang.

Lärare, grundskolan åk 2, som lånade forskare 2022

Mycket givande! Forskaren förklarade hur hen arbetar, och aktiverade eleverna i en interaktiv övning. Forskaren tog också upp viktiga frågor och lät eleverna ställa många frågor. Eleverna var mycket glada efteråt och ville gärna ha fler liknande möten.

Lärare, gymnasiet åk 2, som lånade forskare 2022

Jag fick lära mig att presentera min forskning på ett enkelt och lättbegripligt språk för yngre. Jag hoppas att jag har inspirerat fler till att bli forskare.

Forskare som lånades ut 2022

Läs mer på ForskarFredags webbplats.

Läs det senaste om projektet

Forskarmöten över hela landet – alla är bjudna till årets vetenskapsfest

Tusentals möten mellan forskare, elever och allmänhet på drygt 200 platser – just nu pågår Sveriges mest spridda vetenskapsfestival för fullt. Under årets ForskarFredag-vecka står forskarlån och spännande aktiviteter på… Läs mer

Skapad:

2024-09-24 |

Uppdaterad:

2024-09-24 |

Kategorier:

ForskarFredag, Låna en forskare, Massexperiment, Pressmeddelande

Sökes: Forskare som vill lånas ut

”Låna en forskare” går ut på att forskare besöker skolor och berättar om sitt arbete. Lånen gör det möjligt för elever runt om i landet att få inblick i forskning… Läs mer

Skapad:

2024-03-14 |

Uppdaterad:

2024-05-06 |

Kategorier:

EU-projekt, Låna en forskare, Nyheter

“Forskarlånen var en vitamininjektion”

Nära 10 000 elever har fått besök av en forskare sedan konceptet låna en forskare började genomföras på nationell nivå 2021. Men vad händer egentligen under möten mellan forskare och… Läs mer

Skapad:

2023-08-14 |

Uppdaterad:

2023-09-08 |

Kategorier:

EU-projekt, Låna en forskare, Nyheter, Referat
Läs alla inlägg

VAD VI GÖR

VÅRA PROJEKT

VÅRA FRÅGOR

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Vendela Kjerner

[email protected]