En lektion i att fånga unga elevers uppmärksamhet

Skapad:

2025-02-06

Senast uppdaterad:

2025-02-12

Stamcellsforskaren Luís Oliveira fick besvara många spännande frågor när han besökte Järva Gymnasium. Vetenskap & Allmänhets praktikant Nils Simon följde med och imponerades av både eleverna och Forskar Grand Prix-vinnaren.

Luís Oliveira presenterade sin väg in i den akademiska världen och sitt expertområde: stamcellsforskning. Foto: Vendela Kjerner, Vetenskap & Allmänhet.

Att fånga ungas uppmärksamhet och intresse är en av de mest utmanande uppgifterna i TikTok-, Snapchat- och Instagram-eran. Därför är det en viktig färdighet för lärare och forskare att kunna bryta ner komplexa uppgifter på ett lättförståeligt och fängslande sätt.

Luís Oliveira, doktorand vid Lunds universitet, är ett strålande exempel på hur kombinationen ”utmärkta presentationsfärdigheter, träffande illustrationer och välplacerad humor” gör det lättare att förmedla vetenskap till en ung publik. I tävlingen Forskar Grand Prix presenterade den unge portugisiska forskaren sitt mycket komplexa forskningsprojekt på endast 4 minuter och lyckades vinna både publikens och juryns hjärtan – och på så sätt vinna hela tävlingen. (Läs mer här).

På plats i publiken under finalen fanns flera elever från Järva gymnasium i Tensta som kom fram efter tävlingen och ställde frågor till Luís om hans forskning.

Elever från Järva gymnasium klev upp på scenen tillsammans med Luís Oliveira vid Forskar Grand Prix. Foto: Erik Cronberg

Inspirerade av elevernas engagemang organiserade Vetenskap & Allmänhet, i nära samarbete med Luís och personalen vid Järva gymnasium, ett uppföljningsevent för att ge Luís möjlighet att berätta mer om sin akademiska karriär och ge eleverna en chans att fördjupa sig mer.

Den 30 januari var det äntligen dags för Luís att resa hela vägen från Malmö till Stockholm. I en 40 minuter lång presentation visade doktoranden att han inte bara kan hålla korta, underhållande föreläsningar, utan också att han kan fängsla publiken under hela en skollektion.

Genom att använda interaktiva verktyg som Mentimeter-omröstningar förvandlade Luís sin presentation till en engagerande aktivitet och berättade om hur det gick till när han började sina doktorandstudier. Han förklarade samtidigt grunden inom stamcellsforskning och hur den kan tillämpas inom cancerforskning.

Efter Luís presentation var det dags för eleverna att ställa sina frågor. Det fanns ett stort intresse för både hans karriärval och hans nuvarande forskning.

Hur mycket tjänar en forskare?

Frågorna spände över allt från nyfikenhet kring hur en forskares vardag och lönenivå ser ut till mer invecklade frågor om Luís vetenskapliga upptäckter. Dessutom frågade en av eleverna Luís om han kunde hjälpa till med deras kemiläxa, vilket han artigt fick avböja.

Vad hoppas du på med din forskning på kort och lång sikt?

Även efter evenemanget var eleverna genuint nyfikna på Luís och hans arbete. Till exempel ställde Kalbinur Sadikhodjaeva många insatta frågor om stamcellsforskning och immunsystemet.

Luís svarar på Kalbinurs intressanta frågor och fördjupade sig i sin forskning och dess immunologiska implikationer. Foto: Vendela Kjerner, Public & Science Sweden.

Efter evenemanget var Luís mycket imponerad av den höga vetenskapliga nivån på vissa av frågorna. ”Det var fantastiskt hur mycket uppmärksamhet eleverna gav under hela eftermiddagen och hur stort intresse de visade för det jag gör. Jag är så glad över besöket.”

Det var fantastiskt hur mycket uppmärksamhet eleverna gav under hela eftermiddagen och hur stort intresse de visade för det jag gör. Jag är så glad över besöket.

Som författare till texten och deltagare i evenemanget vill jag ta ett ögonblick för att dela med mig av mitt perspektiv som forskare med en bakgrund inom cell- och molekylärbiologi. Jag blev djupt imponerad av hur till synes enkelt Luís levererade en förstklassig föreläsning utan att kompromissa med den vetenskapliga noggrannheten i det presenterade innehållet. Dessutom vill jag lyfta fram att kvaliteten på elevernas frågor var helt enastående med tanke på deras utbildningsnivå.

Julia Brink (Vetenskap & Allmänhet), Luís Oliveira och Nils Simon (Praktikant, bloggförfattare, Vetenskap & Allmänhet) vid utgången av Järva Gymnasium efter den framgångsrika eftermiddagen. Foto: Vendela Kjerner, Vetenskap & Allmänhet.

Sammanfattningsvis var det en givande eftermiddag som förhoppningsvis inspirerade några av de unga eleverna att satsa på en framtida karriär inom vetenskap.

Om du är intresserad av att ta in en forskare till din skolklass kan du kolla in Låna en Forskare, ett format där Vetenskap & Allmänhet hjälper till att föra forskare in i klassrummet.

/Nils Simon, doktorand & praktikant vid Vetenskap & Allmänhet

Nils Simon har en doktorsexamen från Karolinska Institutet. I sina doktorsstudier undersökte forskaren kronisk smärta vid reumatoid artrit i prekliniska studier. Nils en månad långa praktik på Vetenskap & Allmänhet stöds av Karolinska Institutets karriärservice.

Kommande arrangemang

5 apr 2025 Omställningslabbet
6 apr 2025 Omställningslabbet
6 apr 2025 Omställningslabbet
8 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *