Forskningskommunikation

Vetenskap & Allmänhets definition

Forskningskommunikation är kommunikation om forskning med andra än forskarsamhället.

Vetenskaplig kommunikation (scholarly communication) handlar om kommunikation inom akademin/mellan forskare, medan

Forskningskommunikation (science communication) beskriver kommunikation om forskning med andra än forskarsamhället.

Illustration: Lotta W Tomasson/VA CC BY-NC 2.0

Forskningskommunikation kan ske med olika grad av interaktion

  • Information: Kännetecknas av envägskommunikation riktad till en passiv mottagare, som till exempel pressmeddelanden eller populärvetenskapliga artiklar och föreläsningar.
  • Dialog: Kännetecknas av att alla parter fungerar som både sändare och mottagare. Det finns utrymme för såväl forskare som till exempel allmänhet att komma till tals och ett aktivt intresse för varandras synpunkter. (De fall där det finns utrymme för tvåvägskommunikation men där det bara är den ena parten som är aktiv, till exempel bloggar med oanvänd kommentarsfunktion, kallas för pseudodialog.)
  • Samskapande: Kännetecknas av dialogisk kommunikation men innebär inte bara att alla parter kommer till tals, utan att de också påverkar eller ges inflytande över forskningsprocessen. Det kan handla om allt från att identifiera etiska hinder eller nya forskningsområden, till att bidra med datainsamling eller att vara med och kommunicera och använda forskningsresultat.
Illustration: Lotta W Tomasson/VA CC BY-NC 2.0

Vetenskap & Allmänhet driver och är partner i flera projekt som främjar forskningskommunikation:

  • CitizAir
    Samskapande workshops har arrangerats för att, tillsammans med Stockholms invånare, synliggöra luftdata. (2022-2024)
  • Forskares syn på kommunikation och öppen vetenskap
    En undersökning av svenska forskares syn på kommunikation och öppen vetenskap. I studien undersöker vi både forskares attityder och verksamhet samt de eventuella hinder de upplever för att kommunicera sin forskning. (2020)
  • Forskning om forskningskommunikation i Sverige – En översiktlig kartläggning
    Vetenskap & Allmänhet har på uppdrag av Vetenskapsrådet genomfört en översiktlig kartläggning av den forskning som bedrivs om forskningskommunikation i Sverige. (2019)
  • ForskarFredag
    Den sista fredagen i september är utlyst som European Researchers’ Night av EU-kommissionen. I över 370 städer i hela Europa arrangeras aktiviteter. I Sverige skapar ForskarFredag mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visar vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara.
  • ForskarFredags massexperiment
    Inom ramen för vetenskapsfestivalen ForskarFredag anordnas sedan 2009 ett årligt medborgarforskningsprojekt där allmänheten och skolklasser i Sverige bjuds in att delta i riktig forskning.
  • Forskar Grand Prix
    Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Forskarna coachas i att presentera sin forskning på fyra minuter inför en jury och en publik, som tillsammans utser vinnaren.
  • Forum för forskningskommunikation
    En årlig mötesplats och ett nätverk öppet för alla slags aktörer inom området forskningskommunikation.
  • Medieseminarier för forskare
    En serie seminarier där forskare, journalister och kommunikatörer delade med sig av erfarenheter och handfasta tips till en forskarpublik. Seminarierna arrangerades under 2013–2016 av VA tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova, i samarbete med lärosäten runt om i Sverige.
  • Samverkansseminarier
    Vi jobbar för att samverkan ska vara meriterande för forskare och vara en viktig del i en forskares arbete. Vi vill förstärka samverkansuppgiftens alla dimensioner, såväl demokratiska och kulturella, som avseende samhällsnytta och bildning. En viktig del av vårt arbete är att anordna samverkanseminarier och -workshops.
  • Science Café
    Ett Science Café är en mötesplats för alla som är nyfikna på forskning. Över en fika diskuterar allmänheten och forskare tillsammans en aktuell fråga eller nya rön som berör. Vetenskapscaféer och fika med en forskare anordnas i många länder världen över och VA sprider kunskap om denna och andra typer av forskardialoger.
  • Verktygslåda för forskningskommunikation
    En sammanfattning av som vill ge inspiration och förslag på olika aktiviteter för att kommunicera forskning. Utgångspunkten är aktiviteter som genomförts under vetenskapsfesten ForskarFredag under åren 2005-2011.

Motsvarighet i engelskan

Science Communication, Public Outreach, Public Engagement, Public Involvement 

Läs mer

Se även #forskom#forskningskommunikation och #scicomm i sociala medier.


Läs det senaste om detta:

Många röster om äldres psykiska hälsa under Re-MENDs forskarfika

Äldres psykiska hälsa är ofta förbisedd trots att det är den åldersgrupp där störst andel hämtar ut antidepressiv medicin. Diskussionen präglas ofta av förutfattade meningar, medan äldres egna röster hörs… Läs mer

Skapad:

2024-11-14 |

Uppdaterad:

2024-11-14 |

Kategorier:

Nyheter, Re-MEND, Referat

Countdown to the final: five finalists announced for the Swedish Researchers’ Grand Prix 2024

What do hacking and floorball have to do with cancer and forest research? These are some of the questions that will be answered on 26 November when the national final… Läs mer

Skapad:

2024-10-31 |

Uppdaterad:

2024-11-07 |

Kategorier:

Forskar Grand Prix, In English

Nya rön: Så påverkar ljusföroreningar djur och människor

Vetenskap & Allmänhet medverkar under 2024 i en direktsänd inslagsserie i Nyhetsmorgon. Tillsammans med programledarna samtalar generalsekreterare Ulrika Björkstén om forskning, vetenskap och nya rön kopplade till aktuella frågor. (mer… Läs mer

Skapad:

2024-10-24 |

Uppdaterad:

2024-10-25 |

Kategorier:

Nyheter, Nyhetsmorgon

Guldbiljetterna utdelade i forskarnas idol

Hur hänger hacking och innebandy ihop med cancer- och skogsforskning? Det är frågor du kan få svar på den 26 november när riksfinalen av Forskar Grand Prix 2024 går av… Läs mer

Skapad:

2024-10-18 |

Uppdaterad:

2024-11-13 |

Kategorier:

Forskar Grand Prix, Nyheter
Läs alla inlägg

VAD VI GÖR

VÅRA PROJEKT

VÅRA FRÅGOR

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]