ForskarFredag

Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

Foto: Gabrielle Beans

Den sista fredagen i september är det ForskarFredag, utlyst som European Researchers’ Night and Researchers at Schools av EU-kommissionen. I över 370 städer i hela Europa arrangeras aktiviteter som visar hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara. Forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb!

European Researchers’ Night arrangerades första gången 2005 runt om i Europa och på en rad orter i Sverige. 2006 knöts de svenska evenemangen samman under namnet ForskarFredag och samordnades av Vetenskap & Allmänhet. Sedan 2007 koordinerar Vetenskap & Allmänhet projektet med stöd av Vetenskapsrådet och Vinnova.

Aktiviteter

Lokala evenemang anordnas av lärosäten, science centers, kommuner, forskningscenter, landsting, regionförbund, museer och arkiv. Målgruppen är den breda allmänheten med ett särskilt fokus på unga. Aktiviteterna omfattar bland annat experiment, prova på-aktiviteter, maker space, utställningar, forskarsamtal, science cafés, vetenskapsshower, workshops, science slams och andra tävlingar. ForskarFredag vill visa upp en bred bild av forskning och välkomnar alla forskningsområden och discipliner.

Sedan 2009 anordnar ForskarFredag ett massexperimentet varje år. Skolelever, föreningar och intresserad allmänhet i hela landet bjuds in att delta som assistenter i ett medborgarforskningsprojekt som leds av en eller flera forskare med ett nytt ämne varje år. Massexperimentet koordineras av VA.

Sedan 2012 arrangeras tävlingen Forskar Grand Prix som en del av ForskarFredag. Forskare utmanas i att presentera sin forskning på fyra minuter inför publik. Vinnaren utses av en jury tillsammans med publiken. Vinnarna i de regionala tävlingarna möts i en nationell final i december.

Låna en forskare har länge varit en del av ForskarFredag, men konceptet har utvecklats under de senaste åren och genomförs nu som eget projekt på en nationell nivå. Bokningsplattformen som lanserades 2021 har varit ett viktigt steg. 

Mer om ForskarFredag


Facebook och Instagram@ForskarFredag  

Läs mer på ForskarFredags webbplats

ForskarFredag arrangeras som en del av European Researchers’ Night and Researchers at Schools med Vetenskap & Allmänhet som samordnare för de svenska evenemangen. Projektet stöds även av en rad svenska organisationer och företag.



Senaste om ForskarFredag

Forskning i vardagen syngligörs under årets ForskarFredag

Hemma i köket, på väg till skolan eller på jobbet – i princip överallt är vi omgivna av produkter och idéer som bygger på forskning. En del syns tydligt, medan… Läs mer

Skapad:

2024-08-30 |

Uppdaterad:

2024-09-06 |

Kategorier:

ForskarFredag, Nyheter

Unikt projekt undersöker vad graffiti i skolan kan lära oss om demokratin

Skyltar, anslag och konst täcker skolans väggar, men vem riktar de sig till, vem är avsändaren, och hur samspelar budskapen med skolans demokratiska uppdrag? Det ska forskare och elever undersöka… Läs mer

Skapad:

2024-08-30 |

Uppdaterad:

2024-08-30 |

Kategorier:

Massexperiment, Medborgarforskning, Nyheter

Testa årets massexperiment med dina elever i maj!

Affischer, skyltar, teckningar och graffiti sitter ofta på skolans väggar – men vilka budskap förmedlas egentligen? Vem riktar de sig till och vem är avsändaren? Det kan du och dina… Läs mer

Skapad:

2024-04-15 |

Uppdaterad:

2024-05-06 |

Kategorier:

EU-projekt, Massexperiment, Medborgarforskning, Nyheter

Tusentals frivilliga har hjälpt forskare kartlägga plast i naturen

Resultatet är här från Sveriges största plastexperiment. Med hjälp av privatpersoner, föreningar och skolelever har vi under två år undersökt en area på nästan 830 000 kvadratmeter och samlat in… Läs mer

Skapad:

2024-04-09 |

Uppdaterad:

2024-04-08 |

Kategorier:

Massexperiment, Medborgarforskning, Nyheter
Läs alla inlägg

VAD VI GÖR

VÅRA PROJEKT

VÅRA FRÅGOR

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Vendela Kjerner

[email protected]