”Sök – och släpp allt du kan om traditionsenlig forskningspresentation!”

Skapad:

2024-05-27

Senast uppdaterad:

2024-06-10

I Forskar Grand Prix gäller det att presentera sin forskning så lätt, lärorikt och engagerande som möjligt för att säkra både publikens och juryns röster. Mellan den 1 juni och den 1 augusti är det möjligt för forskare i hela landet att söka via Forskar Grand Prix Digital.
–  Mitt tips är att släppa allt du kan om traditionsenlig forskningspresentation!, säger Charlotte Sylwander som vann den digitala deltävlingen förra året.

Charlotte Sylwander vann deltävlingen Forskar Grand Prix Digital 2023 och gick vidare till att tävla i finalen på Vasateatern i Stockholm. Foto: Erik Cronberg

Charlotte Sylwander var då doktorand vid Högskolan i Halmstad och hade haft Forskar Grand Prix under uppsikt länge, men väntade på den perfekta tidpunkten för att söka. 

– Redan 2019 såg jag det årets vinnare Keivan Javanshiri i Nyhetsmorgon på TV4, och han hade en otroligt bra presentation. Jag gick då sista året på min master och tänkte ”wow, en tävling helt i min smak, en vacker dag när jag är doktorand ska jag söka”.

Deltävlingen öppen för alla aktiva forskare

För att söka till Forskar Grand Prix Digital kan du antingen spela in en första version av din tänkta presentation, eller skicka in en kort film där du förklarar varför just du borde få chansen att delta i tävlingen. 

Filmkvaliteten spelar ingen roll, det viktiga är att du syns och hörs. Presentationerna kan vara på svenska eller engelska, och tävlingen är öppen för forskare i hela Sverige  – unga som gamla, nya eller erfarna och inom alla forskningsområden.

Om du antas får du hjälp att utveckla din presentation tillsammans med en coach, och sedan möjlighet att spela in den på nytt i en studio. 

2023 var det så rätt tid för Charlotte Sylwander att skicka in sitt bidrag. Hon tycker att själva ansökningsprocessen var enkel, men funderade en del över hur hon skulle göra filmen. 

–   Jag valde att spela in en kort presentation om mig själv och vad jag forskar om. Men jag funderade en hel del på hur jag skulle hitta en balans mellan att filmen skulle vara fängslande utan att det händer för mycket!

Det lyckades, för Charlotte Sylwander blev en av de fem forskare som valdes ut att tävla i den digitala deltävlingen. 

–  Eftersom jag skickade in en kort film, så skrev jag mitt manus först efter att jag faktiskt blivit utvald, säger Charlotte Sylwander.  

Ändrade du något i upplägget efter coachningen? 
– Jag ändrade hela manuset, haha! Feedbacken var ibland frustrerande då det gav mig mer jobb men oj, vad värdefull den var! Jag kan fortfarande höra coachens röst ibland när jag sitter med någon presentation: ”Vad vill du att publiken ska ta med sig?”

Sedan var det dags för att spela in filmen som det sedan gick att rösta på under vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Precis som alla bidrag i tävlingen fick den bara vara fyra minuter lång.

En expertjury bedömde presentationerna utifrån förståelighet, framförande och forskning. Juryns omdömen vägs samman med tittarnas röster när vinnaren utses. I förra årets jury satt bland annat skådespelaren Sissela Kyle.

–  Alla tävlande var riktigt bra, men Charlotte – du var suverän. Du binder ihop din berättelse på ett organiskt sätt och har ett sånt engagemang, sa hon när Charlotte korades till deltävlingens vinnare. 

Efter det fick Charlotte Sylwander och även finalisterna från de fem lokala deltävlingarna mer coachning för att ytterligare skruva och öva på sina presentationer inför den stora nationella finalen i Stockholm. 

Hur var det att gå från att tävla med ett inspelat bidrag i deltävlingen till att gå upp på Vasateaterns scen under riksfinalen?
– Det var verkligen en utmaning att fundera över vilka delar som kan översättas till en live presentation och vilka som behövde göras om. Samtidigt känns det som att jag har fått feedback och utvecklats på två områden i stället för ett: digital presentationsteknik OCH live presentation. Det är nog den stora fördelen med att tävla digitalt, säger Charlotte Sylwander.

Snart startar årets upplaga av tävlingen. Rekommenderar du andra att söka till tävlingen?
– Ja, sök! Det är så otroligt lärorikt och värdefullt att kunna balansera sin kommunikation om sin forskning från detaljerad och svår, till lättsmält och rolig

Tipsar om webinarier

Charlotte Sylwander tipsar också om de två kostnadsfria webbinarium det går att delta i precis innan ansökningsperioden öppnar (30 och 31 maj). Fokus ligger på att lära sig att bli bättre på att berätta om sin forskning.

– Jag har faktiskt varit med vid två tillfällen! Första tillfället sökte jag aldrig till Forskar Grand Prix då planen var att söka senare, men jag upplever att det är tips som man behöver bli påmind om. Åtminstone om man inte regelbundet arbetar med den här typen av populärvetenskapligt arbete. Det är så givande på flera sätt så jag uppmuntrar alla som sysslar med forskning att ta chansen att lyssna in på webinariet!

Har du några egna råd till framtida sökande?
– Mitt tips är att släppa allt du kan om traditionsenlig forskningspresentation! Ju fortare du släpper det, desto lättare blir det också att ta till sig de tips som ges via webinariet, klippen på hemsidan och så klart från coachningen om du når dit.

Mer information om hur du ansöker till Forskar Grand Prix Digital finns här

Forskar Grand Prix 2024 

Utöver Forskar Grand Prix Digital arrangeras lokala tävlingar i Lund, Stockholm och Umeå. Vinnarna möts i en nationell final den 26 november i Stockholm. För första gången arrangeras tävlingen i anslutning till konferensen Forum för forskningskommunikation.

Vinnaren i riksfinalen får, förutom äran, 20 000 kr att använda till studieresa eller kompetensutveckling. 

Tävlingen Forskar Grand Prix anordnas av de fyra forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova, och den ideella organisationen Vetenskap & Allmänhet. Den digitala deltävlingen är en del av ForskarFredag.

2023 vann Sofie Mohlin, Lunds universitet, riksfinalen av Forskar Grand Prix. Hon delar med sig av sina tips inför tävlingen här.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *