Forskar Grand Prix Digital – deltävling öppen för forskare i hela landet

Tid

1 juni 2024–1 augusti 2024
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

I Forskar Grand Prix tävlar forskare i vem som kan göra den mest engagerande, lärorika och begripliga presentationen av sin forskning – på bara 4 minuter. Den digitala deltävlingen Forskar Grand Prix Digital är öppen för forskare i hela Sverige.

Erika Baraldi, forskare vid Stockholms universitet, kvalade in till riksfinalen via Forskar Grand Prix Digital 2022. I finalen tog hon hem bronset. Läs om vad hon tyckte om att delta här. Foto: Erik Cronberg

Att försöka sammanfatta och tillgängliggöra din forskning på 4 minuter är en stor utmaning som ger mycket tillbaka. Att delta i Forskar Grand Prix ger dig erfarenheter och färdigheter som du kommer ha nytta av långt efter att tävlingen är över – ja, hela livet!

Ansökan öppnar den 1 juni. Skicka in ditt bidrag före den 1 augusti, få erfarenheter för livet och en chans att vinna 20 000 kronor.

Så här tyckte några av de tidigare tävlande om att delta.

Förutom att upplevelsen var mycket spännande och rolig betydde deltagandet en utveckling i min identitet som forskare – nu känner jag mer att min forskning även är intressant för allmänheten.

Lärorikt på så många sätt, bra träning och roliga sammanhang.

Bland de inskickade bidragen väljs forskare ut som får tävla i Forskar Grand Prix Digital. (De tävlande väljs ut baserat på prestation, personlig profil och forskningsområde, så att en mångfald av forskare är representerade i tävlingen.) Du skickar in en kort film (max fyra minuter) där du framför en råversion av din tänkta presentation, eller ett klipp där du förklarar varför just du borde vara med i deltävlingen.

Själva tävlingen pågår i samband med vetenskapsfestivalen ForskarFredag. Alla tävlande får dessförinnan coaching i presentationsteknik och hjälp att göra en proffsigt filmad presentation. Denna presentation läggs ut på forskargrandprix.se för röstning den 23–27 september 2024.

Publikens röster vägs samman med dem från en expertjury. (Publikens räknas som 2/3 och juryns som 1/3 av totalen). Den tävlande som fått högst poäng tillkännages under ForskarFredag den 27 september.

En finalist går vidare till riksfinalen i Forskar Grand Prix 2024 som äger rum den 26 november i Stockholm. Den forskare som vinner finalen kammar, utöver den stora äran, hem 20 000 kr att använda till studieresa eller kompetensutveckling. 

Läs mer om den öppna deltävlingen och hur du ansöker här.

Vill du vara med i någon av de lokala deltävlingarna?

Kontaktpersoner finns under respektive deltävling (Lund, Stockholm och Umeå). Men du är också välkommen att kontakta oss!

Inför Forskar Grand Prix går det att delta i två kostnadsfria webbinarier i presentationsteknik. Varmt välkommen att delta den 30 maj (på svenska) eller den 31 maj (på engelska).

Webbinarierna är värdefulla även om du inte planerar att ställa upp i själva tävlingen.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *