Koldioxidbanta med Klimatklicket!

Skapad:

2008-06-25

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Gör som rapparen Petter, tv-meteorologen Pär Holmgren och miljöminister Andreas Carlgren. Lova att banta dina koldioxidutsläpp genom några enkla förändringar i vardagen.

Image

På webbplatsen Klimatklicket inbjuds alla att ändra sitt beteende det närmaste året. Det finns 15 löften att välja bland, till exempel att tvätta all tvätt i max 40 grader, att äta mindre nötkött eller att duscha kortare tid. För varje löfte som klickas för, summeras mängden koldioxid som sparas.

– Klimatklicket vill tydliggöra sambandet mellan ditt handlande och tillståndet för planeten, säger Anders Sahlman, projektledare för Klimatklicket på VA.

Intill varje löfte ges information om varför åtgärden är viktig för klimatet. För den som vill fördjupa sina kunskaper finns länkar till interaktiva kunskapsscener på prisbelönta webbplatsen Planeten om världens tillstånd. De som lovar att spara mest koldioxid vinner klimatsmarta priser.

– Jag har själv gjort en översyn hemma – bytt till lågenergilampor och energisnålare vitvaror. Genom att vara ekonomiskt sinnad kan du också vara klimatsnål. En annan enkel åtgärd som jag lovar att fortsätta med är att alltid dra ut sladden ur väggen efter att mobiltelefonen är laddad, säger miljöminister Andreas Carlgren, en av flera kända svenskar som avger personliga löften på sajten.

Klimatklicket är en del av vetenskapsfesten ForskarFredag den 26 september. På 18 svenska orter inbjuds allmänheten att möta forskare på oväntade och inspirerande sätt. På programmet står dialogsamtal, vetenskapsshower, prova på-aktiviteter, fototävlingen ”Forskare i fokus” och mycket mer – allt kostnadsfritt.

ForskarFredag äger rum i Borås, Gävle, Gotland, Göteborg, Härnösand, Kalmar, Karlshamn, Karlstad, Skellefteå, Skövde, Stenstorp, Stenungsund, Stockholm, Sundsvall, Trollhättan, Uppsala, Örebro och Östersund. Det blir också en kamp om vilken ort som bäst lyckas mobilisera sina invånare att spara koldioxid.

Klimatklicket är ett samarbete mellan forskningsrådet Formas, Forskning.se, Vetenskapsrådet och VA.

Cissi Askwall

Klimatklicket

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *