Vetenskap & Allmänhet bidrar till utvecklingen av det Europeiska forskningsområdet

Skapad:

2024-06-28

Senast uppdaterad:

2024-08-26

Det Europeiska forskningsområdet (European Research Area, ERA) är en vision inom EU om att skapa ett starkt Forskningseuropa som är öppet för omvärlden, där forskare, vetenskaplig kunskap och teknologi ska kunna röra sig fritt över landsgränser. För att förverkliga detta genomförs treåriga handlingsprogram så kallade politiska agendor.

Den nuvarande politiska agendan ERA policy agenda 2022-2024, innehåller 20 ERA-åtgärder – ERA Actions, som omfattar ett brett spektrum av områden och aktiviteter med målet att stärka forskning och innovation i Europa; från öppen vetenskap, jämställdhet och forskarkarriärer till kunskapsvalorisering, främjande av internationellt samarbete och samverkan med det omgivande samhället. 

ERA Forum samordnar arbetet med ERA och koordinerar de olika åtgärderna i samarbete med EU-kommissionen. Information och status för respektive åtgärd publiceras fortlöpande på den nya portalen ERA Policy Platform. I ERA Forum deltar representanter från EU:s medlemsstater, associerade länder samt EU-kommissionen. Sverige representeras i ERA Forum av Vetenskapsrådet och Vinnova. ERA-åtgärderna innefattar inte någon finansiering men i Horisont Europa, EU:s ramprogrammet för forskning och innovation finns utlysningar till stöd för vissa åtgärder inom ERA.

Vetenskap & Allmänhet ingår i den nationella referensgruppen som experter för ERA Action 14 – Bring Science closer to society samt är partner i EU-projektet Inspiring ERA. Syftet med Inspiring ERA-projektet är att marknadsföra, kommunicera resultat och lärdomar från genomförandet av de olika ERA-åtgärderna samt arrangera den årliga ERA-konferensen.

Inför en varje ny politisk ERA-agenda uppmanas medlemsstaterna att skicka in förslag till nya åtgärder. Till ERA Policy Agenda 2025-2027 skickade Vetenskap & Allmänhet in följande förslag till aktiviteter under ERA Action 14 – Bring Science closer to society:

De tre första förslagen har sedan dess, tillsammans med ett förslag från Vetenskapsrådet om ett MLE on Science Capital samt ett tyskt förslag om förtroende, omarbetats till en ny övergripande åtgärd för ”Enhancing Trust in Science through Citizen Participation, Engagement and Science Communication. Vilka åtgärder som kommer att gå vidare för genomförande beslutas på ERA Forum i september.

För mer information om Sveriges arbete i ERA Forum se Vetenskapsrådets webbplats.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Maria Hagardt

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *