6 000 skolelever i startgroparna att medborgarforska för miljön!

Skapad:

2022-04-22

Senast uppdaterad:

2022-12-15

Pressmeddelande 220422: Plastskräp i haven får stora konsekvenser för människor, växter och djur, men det är ett problem som börjar på land. I Plastexperimentet har elever över hela Sverige anmält intresse för att vara med i forskningsprojektet som ska kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige.

Foto: Emma Grann/Håll Sverige Rent

Med start på måndag och under två veckor kommer anmälda skolklasser, scoutgrupper och föreningar gå ut i samband med Håll Sverige Rents Skräpplockardagarna för att samla in och kartlägga plastskräp i en av sex naturtyper. Senare i höst kommer alla som vill, även privatpersoner kunna delta och hjälpa forskarna med just det. 

– Plastexperimentet är ForskarFredags årliga massexperiment där deltagarna hjälper forskare i ett riktigt forskningsprojekt. För elever blir detta en unik möjlighet som både ökar intresset och förståelsen för vetenskap samtidigt som forskarna får in stora mängder data från hela Sverige, som de inte hade kunnat samla in utan allmänhetens hjälp, berättar Martin Bergman, projektledare och utredare på den ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Plast är ett bra och viktigt material – lätt, formbart och tåligt. Men det är också det som gör plast problematiskt för miljön. Plast i naturen är ett av dagens stora globala miljöproblem. En överanvändning av engångsplast och förpackningar samt bristande avfallshantering gör att plast många gånger hamnar i naturen istället för att återvinnas. För att minska mängden plastskräp i naturen behöver vi förstå mer om var, när och varför plast hamnar där. 

– Plasten finns överallt, på de högsta bergen såväl som i de djupaste haven, och det blir bara mer och mer. Det är en avgörande framtidsfråga att minska nedskräpningen av plast. Men för att kunna veta vilka insatser som ger mest nytta, behövs mer kunskap. Därför känns det fantastiskt roligt att få vara med i en av de största undersökningarna någonsin, säger Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent. 

Genom ett rikstäckande medborgarforskningsprojekt där deltagarna samlar in och analyserar plastskräp, kommer skolelever tillsammans med forskare göra en vetenskaplig studie av omfattningen av plast i svensk natur. Hur mycket plast finns det i naturen? Vilket typ av plast är det och hur varierar det mellan olika platser och naturtyper? är några av frågorna vi vill få svar på. 

– Jag vill komma ifrån synsättet att det är individen som skräpar ner som är problemet. Problemet är systematiskt och finns på alla nivåer i samhället. Plastexperimentet kommer att ge oss ny kunskap om orsaken till att plasten hamnar i naturen; var i kedjan det brister. Med bättre kunskaper om problemet kan vi också hitta bättre lösningar, säger professor Bethanie Carney Almroth som är forskare i ekotoxikologi och zoofysiologi på Göteborgs universitet och vetenskapligt ansvarig för Plastexperimentet.

Johanna Ragnartz, vd Håll Sverige Rent, professor Bethanie Carney Almroth ,
Göteborgs universitet och projektledaren Martin Bergman, VA.

Plastexperimentet sker under två perioder

  • För skolor under veckorna 17–18 2022 i samband med Håll Sverige Rents Skräpplockardagarna.
  • För skolor, föreningar och privatpersoner under veckorna 37–38 2022 inför den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag som samordnas av föreningen Vetenskap & Allmänhet, VA.

Läs mer om Plastexperimentet på www.plastexperimentet.se

Pressbilder: https://www.flickr.com/photos/vetenskapoallm/albums/72177720296847881

Kontaktpersoner för mer information

Martin Bergman, projektledare, Vetenskap & Allmänhet, [email protected],
070-255 38 91
Pontus Tengby, kommunikationschef, Håll Sverige Rent, [email protected],
070-7234493
Bethanie Carney Almroth, professor, Göteborgs universitet, [email protected],
031-786 36 73

Plastexperimentet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, föreningen Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent. Plastexperimentet finansieras delvis av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa (GA No:101061464) via European Researchers’ Night.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *