Agneta Bladh går från VA till VR

Skapad:

2016-02-10

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Regeringen har utsett Vetenskap & Allmänhets ordförande Agneta Bladh till ny ordförande för Vetenskapsrådets styrelse. Därmed lämnar hon VA efter fem år som föreningens ordförande.

agneta-bw
Agneta Bladh, fd ordförande VA, nu ordförande i Vetenskapsrådets styrelse. Foto: Gustaf Waesterberg

– Det har varit en engagerande uppgift. Förtroendet för forskare är högt i Sverige, vilket är viktigt i en kunskapsnation som vår. Det gäller att behålla detta förtroende. Därför är det helt centralt att forskare utvecklar förmågan att förmedla sin forskning och engagerar sig i dialog med personer även utanför sina respektive fält, säger Agneta Bladh.

Under Agneta Bladhs fem år som ordförande har VAs verksamhet vuxit betydligt. Antalet medlemmar och anställda på kansliet har också ökat.

– Agneta har varit en drivande och inspirerande ordförande för föreningen i stort, samtidigt som hon varit ett viktigt stöd och bollplank för oss på kansliet, säger Cissi Askwall, generalsekreterare VA.

Agneta Bladh valdes till ordförande vid VAs årsmöte 2010 och avgick vid årsskiftet 2015/16 i och med det nya uppdraget. Hon är den som suttit längst tid av föreningens ordförande.

– VA bidrar på många olika sätt till att främja dialog mellan allmänhet och forskare, inte minst genom att hjälpa och coacha forskare att samverka mer med det omgivande samhället. Jag önskar VA ett stort lycka till i fortsättningen, säger Agneta Bladh.

Enligt föreningens stadgar tar vice ordföranden över ordförandeskapet fram till årsmötet i höst. Åke Svensson, vd för Teknikföretagen och tidigare koncernchef för SAAB, är nu VAs ordförande. Astrid Söderbergh Widding, rektor för Stockholms universitet, tar över rollen som vice ordförande.

039_teknikforetagen
Åke Svensson, vd Teknikföretagen och ny ordförande i Vetenskap & Allmänhet. Foto: Teknikföretagen

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *