VA på plats i Almedalen

Skapad:

2011-07-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Det här inlägget skriver jag från en bärbar dator i en liten stuga utanför Visby. Imorgon börjar Almedalsveckan i Visby där politik och samhälle diskuteras intensivt under en veckas tid. Vetenskap & Allmänhet kommer att vara på plats under hela veckan och bevaka vad som sägs och debatteras. Vi fokuserar i år på omvärldsbevakning och dialog och kommer att delta vid många olika typer av arrangemang.

Mycket av det som diskuteras under veckan när det gäller forskning, samhälle och politik är intressant att bevaka ur ett VA-perspektiv. T.ex. är en ny forsknings- och innovationsproposition på gång, debatten har pågått under våren om forskningsanslagen, de senaste dagarna har samhällsnyttan för humsam/konst diskuterats (våra mätningar visar stora skillnader hos allmänheten mellan olika vetenskapsområden när det gäller tilltro och satsningsvilja), och vi ser många trender när det gäller allmänhetens attityder  till forskning.

Cissi Askwall som är generalsekreterare för VA sedan den 1 juni kommer att vara i Visby under tisdagen och onsdagen. Jag som är projektledare och kommunikatör kommer att närvara från söndag till lördag.

Jag kommer också att delta i rollen som VA-anställd och som f.d. studentföreträdare (kår/SFS-ordf. och även fortfarande UUs universitetsstyrelse) i ett seminarium som heter Forskning vid de mindre svenska lärosätena – ett omöjligt uppdrag?.

Det äger rum på tisdag kl 13:o0-15:30 på Högskolan, i Studentcentrum (Torget bv). Det anordnas av Högskolan på Gotland, Högskolan Kristianstad, Högskolan i Halmstad, Högskolan Väst, Högskolan i Skövde, Högskolan Dalarna, Högskolan i Gävle och Södertörns Högskola.Medverkande ärIngegerd Palmér, tidigare universitets- och högskolerektor. Meta Fjelkner, förbundsordförande, Lärarnas Riksförbund. Tobias Krantz, avdchef tidigare statsråd, Svenskt Näringsliv samt mig själv.

Beskrivningen från kalendariumet är den följande:

Seminarium och paneldebatt om forskningens roll och syfte på de mindre lärosätena och den svårighet det innebär att på en mycket begränsad forskningsbudget både se till att forskningsanknyta all utbildning och samtidigt utveckla en eller ett par spetsområden. Går det att lösa det uppdraget?

Passa också på att se vad som händer under veckan genom att följa oss på Facebook och Twitter, samt på VA-bloggen.

Klas-Herman Lundgren

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “VA på plats i Almedalen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *