Nyhetsbrev nr 1 2011

Skapad:

2011-03-14

Senast uppdaterad:

2022-01-10

 

Fusk förstör forskarförtroendet visar ny VA-studie

Förtroendet för forskare har minskat de senaste åren. Det kan bero på misstankar om att forskningen styrs och på rapporteringen om forskningsfusk, visar en ny studie från VA.

Känsla för kunskap på Vetenskapsfestivalen

Vetenskapsfestivalen i Göteborg äger rum den 10-15 maj och har i år temat kreativitet. Den 11 maj anordnar VA ettsamtal i köpcentret Nordstan om sambanden mellan värderingar och kunskapssyn, där professor Bo Rothstein och VAs Karin Hermansson medverkar. Boken Känsla för kunskap delas också ut.

Hjärnkoll på skolan – seminarium 13 maj

Struntar svensk skola i hur barns hjärnor fungerar? Används nya forskningsrön när läroplaner skrivs om och skolreformer planeras? Välkommen att samtala om hur glappet mellan forskning och skola kan överbryggas, tillsammans med bl.a. Kurt Fischer, Christina Hinton, Peter Gärdenfors och Peter Honeth på Science & Society-seminariet den 13 maj i Göteborg.

Ofta svårt att höra läraren, visar elevers forskning

I fyra av tio klasser har minst en elev ofta svårt att höra vad läraren säger. Det visar en studie av ljudmiljön i skolan som mer än 1 000 elever medverkat i. Mätdata från 59 klasser har analyserats som en del i vetenskapsfestenForskarFredag. Har du förslag till vad skolelever skulle kunna undersöka i samband med årets ForskarFredag i september? Kontakta [email protected]!

Så anordnas ett Science Café!

Hur vetenskapscaféer arrangeras på bästa sätt diskuterade ett 30-tal personer vid en workshop anordnad av VA i februari. Erfarenheter av att anordna Science Cafés i Storbritannien, Kanada och Sverige förmedlades också. Ta del av dokumentationen av dagen.

VA söker generalsekreterare!

Generalsekreteraren ska leda och vidareutveckla VA och dess verksamhet. Läs mer här.

Mer på gång och sen sist

VA anordnar ett dialogseminarium i Almedalsveckan om forskares samverkan med det omgivande samhället. Boka in onsdagen den 6 juli kl. 14-16, följt av mingel, på Joda bar i Visby.

Den senaste VA-barometern 2010/2011 om attityderna till kunskap, vetenskap och forskare finns nu även på engelska.

VA hälsar nya organisationsmedlemmarna RISE Research Institutes of Sweden, Forskningsnätet Skåne och Umeå universitet varmt välkomna.

Ta del av VAs studier, aktiviteter, nyheter och blogginlägg på den nyawebbplatsen, prenumerera på artiklar, evenemang, pressmeddelanden mm och var med i dialogen om vetenskapen i samhället! På webben finns också VAs flöden på Facebook och Twitter.

Vårhälsningar från vännerna på VA


Nyhetsbrevet ger kortfattad information om Vetenskap & Allmänhets aktiviteter och studier som rör gränssnittet forskning – samhälle. Redaktör: Cissi Askwall, [email protected]. Brevet utkommer 5–6 gånger per år. För att börja eller sluta prenumerera, sänd ett meddelande till [email protected]

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *