Vetenskapen bryter sig ut

Skapad:

2005-08-28

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Upplev ett vulkanutbrott, tillverka egna badbomber och krossa ett betongblock på spikmattefakirens bröst. Fredagen den 23 september smäller det på ungdomsstället Lava i Stockholm. Vetenskapsfesten Utbrott genomförs av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med 19 organisationer.

Image

– Syftet är att ge unga chans att möta forskning och forskare på nya och spännande sätt, säger Camilla Modéer, generalsekreterare för VA, som koordinerar aktiviteterna under det gemensamma namnet Utbrott.

Vid en vulkanmodell utanför Lava kan just utbrott upplevas. Inne bjuds på mobilspel, robotprogrammering, sudokupussel och vetenskapsshow – totalt ett fyrtiotal programpunkter. Unga kan också möta forskare i cafésamtal om till exempel fetma, klimatförändringar, depressioner och laserljus.

EU-kommissionen har utlyst den 23 september som Forskarnas kväll och runt om i Europa arrangeras hundratals aktiviteter. Tanken är att både lyfta fram forskning som ett möjligt yrkesval och forskaren som person. Trots att det finns mer än en miljon vetenskapsmän inom EU pratar många människor aldrig med en forskare – och många forskare har mycket lite kontakter med lekmän.

– Glädjande nog har intresset varit överväldigande. Vi förberedde oss på att få övertala forskare att medverka, men i stället är det de som hör av sig och ber att få vara med, säger Esther Crooks, projektledare för Utbrott vid VA.

Ungdomarna ska lockas till Lava med fri entré och intensiv marknadsföring. Bland annat görs utskick till Stockholms alla gymnasieskolor. Utbrott har också en särskild webbplats: www.utbrott.se

Medarrangörer är AstraZeneca, Climateprediction.net, Ericsson, Förbundet Unga Forskare, Karolinska Institutet, KK-stiftelsen, Naturhistoriska riksmuseet, Nobelmuseet, Nobelprize.org, STFI-Packforsk, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Stockholms universitet, Swedish Institute of Computer Science, Tekniska museet, the British Council, Vasamuseet, Vetenskapens Hus, Vetenskapsrådet och Örebro Universitet.

I Kulturhuset arrangeras även cafésamtal med forskare för en vuxen publik av Stockholms Akademiska Forum. Andra svenska aktiviteter under Forskarnas kväll finns listade på EU/FoU-rådets webbplats.

Utbrott är en del av det Europeiska Forskaråret 2005 som EU-kommissionen utlyst för att öka intresset för forskning, inte minst bland unga.

Läs programmet (pdf)

Cissi Askwall

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *