Boka en forskare!

Skapad:

2004-04-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Stockholms universitet erbjuder lärare i framförallt gymnasieskolan möjligheten att boka en av universitetets forskare för en populärvetenskaplig föreläsning.

Image

Det är enheten för kommunikation och samverkan som är initiativtagare till denna viktiga satsning på regionens skolor. I dagsläget är nära fyrtio forskare från nästan lika många vetenskapsområden knutna till projektet. De bokningsbara forskarna kan vara både doktorander, universitetslektorer och professorer. Exempel på ämnen är Hilberts tredje matematiska problem, krig och konflikter förr och nu, Shakespeare i Sverige och queerteori för nybörjare.

Tillvägagångssättet är enkelt men glasklart. Kommunikationen mellan lärare och forskare sker direkt. Lärare/skolor som vill boka föreläsningar träffar själva avtal med de berörda forskarna. Universitetet erbjuder bara själva webbplatsen där forskarna presenterar sig själva och sina ämnen.

Detta projekt är föredömligt i många avseenden. Det är oerhört viktigt att ungdoms- och vuxengymnasiets elever får tillfälle att se och höra en representant av kött och blod från den högskolevärld som kan te sig minst sagt abstrakt för den som ännu saknar egna erfarenheter av högre utbildning. Projektet visar också att en viktig tjänst som denna inte nödvändigtvis behöver ta så stora administrativa resurser i anspråk.

Förhoppningsvis kommer fler universitet och högskolor att följa Stockholms universitets goda exempel. Grund- och gymnasieskolor i alla delar av landet borde kunna erbjuda sina elever möten med högskolevärldens representanter.

Boka en forskare

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *