Forskningens frihet i fokus i Almedalen

Skapad:

2024-05-17

Senast uppdaterad:

2024-06-14

Expertlaget med forskaren Tove Fall, politikern Gunilla Svantorp och journalisten Kalle Sandhammar utmanades av närmare 40 lag i VAs quiz "Experter i rampljuset – vems kunskap är mest värd?"

Akademisk frihet, AI-utvecklingens påverkan på forskning och vetenskap och den kommande STEM-strategin är några av ämnena som kommer diskuteras på Vetenskap & Allmänhets arena för forskning och demokrati i Almedalen – i år utökad med aktiviteter på Joda bar både onsdagen den 26 juni och torsdag förmiddag den 27 juni.

För tredje året i rad anordnar Vetenskap & Allmänhet arena för forskning och demokrati, Almedalsveckans självklara mötesplats för lärosäten, forskare, beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer, journalister och alla andra som vill vara med och stärka vetenskapen i samhället.

– För att möta samhällsutmaningarna behövs fler, och bättre, mötesplatser där forskare, politiker och medborgare kan stöta och blöta problem och lösningar. Vår arena är just en sådan mötesplats och därför känns det angeläget att kunna utöka med ännu fler samtal och aktiviteter, säger Ulrika Björkstén, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet.

Dialog i dagarna två

En höjdpunkt under onsdagen är Universitetskanslersämbetets frukostseminarium där rapporten från regeringsuppdraget om akademisk frihet presenteras. I centrum står frågan om hur lärosäten kan främja och värna en kultur som tillåter fritt kunskapssökande- och spridning. En annan höjdpunkt är Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) seminarium om hot och hat mot forskare, som modereras av Ulrika Björkstén. 

Dessutom anordnar KK-stiftelsen, Svensk nationell datatjänst, Sveriges ingenjörer och SciLifeLab seminarier, och Sveriges förenade studentkårer, Sveriges unga akademi, Sveriges universitets- och högskoleförbund och Sveriges universitetslärare samarrangerar ett samtal grundlagsskydd av akademisk frihet.

Under torsdag förmiddag arrangerar Vetenskapsrådet och Malmö universitet seminarier kring öppen vetenskap och universitetens roll i en polariserad värld, och Vetenskap & Allmänhet bjuder in forskare och politiker till en ny typ av politiskt samtal där beslutsfattarna får fråga forskarna om råd, snarare än att själva behöva sitta på svaren.

Mellan aktiviteterna på scen kan du slå dig ner i sofforna på innergården, ta en kopp kaffe och samtala med Vetenskap & Allmänhet om forskningskommunikation, medborgarforskning, dialog och samskapande och hur vi tillsammans kan öppna upp och stärka forskningen.

Mingel och quiz – vem är smartast i Almedalen?

Under onsdag kväll bjuder Vetenskap & Allmänhet som vanligt in till mingel och quiz. För andra året i rad ställs frågan vem som egentligen är smartast i Almedalen. Förra året vann laget från Sveriges unga akademi – kan någon besegra mästarna och ta titeln?

– Med vårt quiz vill vi bjuda in till lekfull dialog om forskning och aktuella samhällsfrågor, där vem som helst kan testa sina kunskaper ihop med forskare och experter, säger Lotta Waesterberg Tomasson, kommunikationsansvarig på Vetenskap & Allmänhet och quizledare på Joda bar.

Vetenskap & Allmänhet i Almedalen

Gustav Bohlin kommer, utöver sin medverkan på Joda bar, också medverka på Humtanks seminarium Vetenskap till alla – hur fungerar demokratisk forskningsförmedling? Det handlar om hur oroliga omvärldsförhållanden ökar betydelsen av lättillgänglig forskningsbaserad kunskap, samtidigt upplever forskare vetenskapsförakt och motstånd mot fördjupning. Vad innebär tillgänglig vetenskap, kan kunskap vara en demokratisk tillgång? Välkomna på tisdagen den 25 juni kl. 16:00–17:00.

Letar du efter paneldeltagare eller samtalsledare med expertkunskap inom öppen vetenskap, forskningskommunikation eller medborgarforskning? Flera medarbetare från Vetenskap & Allmänhet kommer att vara på plats i Almedalen, och du är varmt välkommen att boka ett möte med oss för att se hur vi kan samarbeta för att stödja just er organisation.

Ta del av hela programmet här.

Arena för forskning och demokrati är kostnadsfri och öppen för alla. Vill du veta mer om arrangemanget på Joda bar? Kontakta projektledare David Borgström.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

David Borgström

Tel 070 740 18 56

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *