Nyhetsbrev nr 2 2011

Skapad:

2011-05-17

Senast uppdaterad:

2022-01-10

 

Ny generalsekreterare

Cissi Billgren Askwall blir VAs nya generalsekreterare. Hon har en bakgrund som journalist och är VAs kommunikationschef sedan 2004. Hon tillträder den 1 juni och tar över efter Camilla Modéer, som varit generalsekreterare sedan starten. Camilla fortsätter som ledamot i VAs styrelse. Läs mer.

Barn och forskare utforskar kylskåp

Vilken temperatur håller Sveriges kylskåp? Det behöver forskare skolbarns hjälp att ta reda på i höst! Mätdata från tusentals kylskåp ska analyseras som en del i vetenskapsfesten ForskarFredag. Läs mer.

Ge allmänheten en nyckelroll – VA-inspel till EU

Lyssna till människors åsikter och oro! Nya lösningar kommer inte att kunna genomföras utan att samhället godkänner dem. Det skriver VA i sitt svar på EU-kommissionens ”Green paper” om framtiden för forskning och innovation i Europa. Läs mer.

Mer på gång och sen sist

På uppdrag av Utbildningsdepartementets särskilda utredare Anders Flodström har VA gjort en internationell kartläggning av indikatorer och andra initiativ som stimulerar samverkan. VA har också utarbetat ett förslag till hur samverkan skulle kunna mätas och påverka fördelningen av resurser till forskning nationellt. Några andra åtgärder som kan premiera och utveckla dialogen mellan forskning och samhälle föreslås också. Skrivelsen publiceras inom kort.

Nya enkätsvar om allmänhetens syn på forskning och förtroende för forskare analyseras nu av VA. Resultaten, som tas fram i samarbete med SOM-institutet, presenteras vid midsommar.

VA medverkade vid Vetenskapsfestivalen i Göteborg genom ett samtal med professor Bo Rothstein om huruvida kunskap gör människor lyckligare.

VA medverkade också vid konferensen Högskola och samhälle i samverkan och vid European Association for Science Events tioårsjubileum i maj.

VA kommer att medverka under Almedalsveckan i Visby i juli men anordnar i år inget eget seminarium.

VA hälsar nya organisationsmedlemmen SMHI varmt välkommen.

Ta del av VAs studier, aktiviteter, nyheter och blogginlägg på webbplatsen, prenumerera på artiklar, evenemang, pressmeddelanden mm och var med i dialogen om vetenskapen i samhället! På webben finns också VAs flöden på Facebook och Twitter.

Varma hälsningar från vännerna på VA.


Nyhetsbrevet ger kortfattad information om Vetenskap & Allmänhets aktiviteter och studier som rör gränssnittet forskning – samhälle. Redaktör: Cissi Askwall, [email protected]. Brevet utkommer 5–6 gånger per år. För att börja eller sluta prenumerera, sänd ett meddelande till [email protected]

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]