“Dialog är avgörande för att lösa våra samhällsproblem”

Skapad:

2024-10-11

Senast uppdaterad:

2024-10-11

Vilka är de mest brännande frågorna för kommunikatörer just nu, och hur kan samarbetet med forskare och medier utvecklas? Det och mycket annat vill Maria Hagardt, projektledare för Forum för Forskningskommunikation, diskutera på FFF 2024 – i år med fokus på hur forskningskommunikation kan stärka förtroendet för demokratin.

Maria Hagardt, projektledare för Forum för Forskningskommunikation. Foto: Gustaf Waesterberg

Vad är Forum för Forskningskommunikation?

FFF startade 2013 och har utvecklats till att bli Nordens största mötesplats för alla som arbetar med, eller är intresserade av, forskningskommunikation. Varje år samlar vi kommunikatörer, forskare, samverkansansvariga, journalister och en lång rad andra aktörer för att dela kunskap och erfarenheter kring aktuella frågor. I år satsar vi lite extra med en större lokal, Filadelfia Convention Center i Stockholm, där vi dessutom arrangerar tävlingen Forskar Grand Prix under eftermiddagen dagen före konferensen.

Vi hoppas att FFF 2024 ger deltagarna ny kunskap, nya kollegor i branschen och nya nyttiga verktyg som de kan ta med sig in i sin vardag. Alltihop bottnar i vår övertygelse om att dialog och samverkan mellan olika aktörer är avgörande för att lösa våra samhällsproblem, berättar Maria Hagardt, internationell samordnare på Vetenskap & Allmänhet och projektledare för Forum för Forskningskommunikation.

Varför fokuserar årets konferens på kommunikationens demokratiska uppdrag?

Förra året diskuterade vi AI-utvecklingens påverkan, både på samhället i stort och på kommunikatörens roll och arbete. I år vill vi ta samtalet ett steg längre. Vi vet att kunskap är en förutsättning för att kunna navigera i ett komplext informationslandskap och fatta faktabaserade beslut. På FFF 2024 presenterar vi projekt och initiativ som på ett konkret sätt belyser hur kommunikation kring vetenskap och forskning kan bli mer förtroendeingivande, för att stärka tilliten och motverka faktaresistens och desinformation. 

Vi kommer även diskutera frågor som rör kommunikatörens vardag, till exempel vad man behöver tänka på för att jobba med AI på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, men även hur samarbetet mellan forskare, kommunikatörer och medier kan stärkas.

I år startar konferensen med Forskar Grand Prix, vad är det?

Forskningskommunikation kan se ut på många sätt och vi brukar kalla Forskar Grand Prix för forskarnas idol eftersom tävlingen går ut på att uppträda och vinna publiken och en expertjurys röster. Forskarna som deltar ska förklara sin forskning så att alla förstår, plus förstås göra det så spännande att de vinner publikens röster. Huvudsyftet är att inspirera och visa på hur kul forskning kan vara – och det är dessutom en fantastiskt underhållande show!

Praktisk information

Forum för Forskningskommunikation äger rum i Filadelfia Convention Center i Stockholm onsdagen den 27 november – men inleds redan den 26 november med riksfinalen av Forskar Grand Prix och efterföljande mingel på The Cell.

Det finns fortfarande platser kvar – och alla som bokar senast tisdagen den 15 oktober får sin biljett till rabatterat pris.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *