Poäng och pengar för öppna hus, populärvetenskapliga texter och tv-medverkan. Det kanske snart kan bli verklighet för forskare och högskolor. I en bilaga till Resursutredningen föreslår VA en rad indikatorer för att kunna mäta och premiera samverkan med omvärlden.
Resursutredningens uppgift har varit att ta ett helhetsgrepp på finansieringen av svenska universitet och högskolor. I utredningens betänkande, som presenterades den 2 november, lämnas förslag till hur de statliga medlen kan användas effektivare och på ett sätt som förbättrar resultat och kvalitet.
Trots att högskolan är ålagd att samverka med omvärlden har hittills inga öronmärkta medel eller tjänstetimmar funnits för denna uppgift. Men som en bilaga till betänkandet finns en rapport från Vetenskap & Allmänhet med förslag till indikatorer för att kunna mäta och premiera samverkansaktiviteter.
I VAs rapport presenteras också ett antal initiativ och projekt kring samverkan i Sverige och andra länder och förs en diskussion kring tänkbara indikatorer både för enskilda forskare och för lärosäten.
– Vår förhoppning är att samverkan med omvärlden snart kan komma att premieras, både i form av meritpoäng till den enskilde forskaren och genom ökade resurser till lärosätet. Tydliga indikatorer behövs för att detta ska bli verklighet, säger Camilla Modéer, VAs generalsekreterare.
Ta del av Resursutredningens betänkande
Cissi Askwall