Science Café med framtidens teknik i fokus

Skapad:

2023-02-24

Senast uppdaterad:

2023-02-24

VR, AR och XR… att navigera genom ett nytt teknologiskt landskap är inte alldeles enkelt. Den 15 februari arrangerade Vetenskap & Allmänhet ett Science Café i Hallunda Folkets Hus i Botkyrka med Björn Thuresson, forskare vid KTH.

Onsdagseftermiddagen började gå mot kväll när kaffet ställdes fram och mikrofonerna riggades i den stora entréhallen i Hallunda Folkets Hus. En grupp 10-15-åringar satt och pysslade med 3D-skrivare och laserskärare i Folklabs ungdomsverksamhet.

Ett Science Café är en mötesplats för alla som är intresserade av forskning och där deltagarnas frågor, tankar och reflektioner formar samtalet. I onsdags handlade det om framtidens tekniker och om deras plats i framtidens samhälle. Ett 20-tal personer i alla åldrar deltog.

Björn Thuresson, forskare och föreståndare för Visualiseringsstudion vid KTH i Stockholm, berättade om hur Virtual Reality (VR) och Augmented Reality (AR) – virtuell och förstärkt verklighet – fungerar och vart tekniken är på väg.

Frågetecken kring personliga data

Nästan alla deltagare hade hört talas om VR och flera hade själva testat tekniken. Mikrofonen skickades runt bland deltagarna som lyfte funderingar kring VR-teknikens möjliga användningsområden och tillämpningar, liksom om VR-teknikens påverkan på samhället och oss människor. 

En deltagare föreslog att VR kan användas på äldreboenden av människor som inte längre har möjlighet att resa fysiskt, men som vill besöka nya platser. En annan lyfte den digitala teknikens miljöpåverkan som en utmaning, vilket ledde in på vikten av robusta regelverk och insyn i teknikens produktionskedjor. Dessutom diskuterades frågan om vem som kontrollerar VR-tekniken. Hur kan vi säkerställa att tekniken inte samlar in känslig information om oss användare?

Tankar om framtidens samhälle

Mot slutet fick deltagarna svara på om de trodde att ett liknande samtal om tio år kommer att ske i en virtuell miljö med digitala avatarer. Flera var entusiastiska och menade att ny teknik är en oundviklig del av samhällets utveckling, som vi bör omfamna och utnyttja på bästa sätt. Andra manade till eftertänksamhet kring hur vi integrerar ny teknik i våra liv. Någon sade att vi håller på att ändra våra attityder till digital teknik och att vi kommer bli alltmer restriktiva med hur vi delar med oss av våra data i framtiden. 

Efteråt hade alla möjlighet att själva testa VR och prata vidare.

Science caféet arrangerades som en del av EU-projektet TechEthos, ett forskningsprojekt om ny och framväxande teknik och etiska frågor inom teknisk innovation. Samtalet leddes av Lena Söderström, projektledare på Vetenskap & Allmänhet.

Workshop den 1 mars!

Vill du fortsätta samtalet om framtidens teknik? Den 1 mars arrangerar vi en workshop på samma tema i Hallunda Folkets Hus. Läs mer och anmäl dig här!

Kontakt

Lena Söderström

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *