EU-kommissionens Mutual Learning Exercise, on public engagement in Research & Innovation (MLE PE), har under 2024-2025 undersökt hur allmänheten kan involveras mer i forskning och innovation med målet att utveckla europeiska riktlinjer och policyrekommendationer. Slutrapporten presenteras på ett öppet seminarium i Bryssel den 1 april – Public Engagement from Policy to Practice. Vetenskap & Allmänhet har deltagit som nationell expert i initiativet.

Mutual Learning Exercise är ett EU-initiativ som syftar till att utveckla nationell och europeisk policy genom kunskapsutbyte och ömsesidigt lärande. Det övergripande målet med MLE PE är att utveckla europeiska riktlinjer och policyrekommendationer, och att stödja dem som jobbar med forskningskommunikation, dialog och samskapande i Europa. MLE PE vill också att ge inspel till framtida europeiska ramprogram för forskning och innovation.
Under 2024 har MLE PE undersökt hur allmänheten i EU kan involveras i forsknings- och innovationsprocessen genom till exempel dialog- eller samskapande aktiviteter och vad som behövs för att utveckla denna form av samverkan på Europanivå.
Arbetet har resulterat i fyra tematiska rapporter och en slutrapport som sammanfattar resultaten och ger policyrekommendationer. Åtta länder har deltagit: Belgien, Tyskland, Irland, Litauen, Nederländerna, Norge, Slovenien och Sverige. Under 2024 har initiativet haft fyra tematiska möten som fokuserat på;
- översikt av dialog och samskapande (public engagement) inom EU
- möjligheter och utmaningar för dialog och samskapande
- analys av riktlinjer och policies för dialog och samskapande
- dialog och samskapande inom det europeiska forskningsområdet (ERA)
Ta del av rapporterna på EU-kommissionens webbplats. Bland de goda exempel som lyfts från Sverige är Vetenskapsrådets ramverk för kurser i forskningskommunikation för forskare samt Vetenskap & Allmänhets initiativ Låna en forskare.
– Att delta i MLE PE har varit väldigt viktigt för oss på Vetenskap & Allmänhet, det har gett oss mycket kunskap om hur ramverk och riktlinjer för samverkan med det omgivande samhället ser ut i andra länder. Det har också gett oss möjlighet att dela med oss med vår expertis och visa upp goda exempel från Sverige, säger Maria Hagardt, nationell expert i MLE PE
Slutrapporten från MLE PE kommer att presenteras på ett öppet seminarium i Bryssel den 1 april. På eventet Public Engagement from Policy to Practice kommer det att finnas möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter, samt att ta del av goda exempel från de deltagande länderna. Läs mer och anmäl dig till sluteventet i Bryssel eller delta on-line.
Maria Hagardt, Internationell samordnare på Vetenskap & Allmänhet medverkar som nationell expert i MLE PE, ordförande är Cissi Askwall, koordinator från Vetenskapsrådet samt ytterligare svensk nationell expert är Anna Maria Fleetwood, Vetenskapsrådet.