Hur kan jordbruk och samhälle ställa om för att säkerställa hållbar matproduktion? Det diskuterade forskare, jordbrukare och studenter den 13 februari på Lunds universitet. Se panelsamtalet i efterhand nedan.
Dagens storskaliga jordbruk utarmar vår värdefulla matjord, rubbar känsliga ekosystem och hotar på sikt vår matproduktion. Jordbruket behöver ställa om, men vad innebär det i praktiken? Och vilken roll kan olika aktörer i livsmedelssystemet spela för att stödja denna övergång?
Det och mycket mer diskuterade Mark Brady, docent i naturresurs- och miljöekonomi vid Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) på Lunds universitet, Gunilla Andersson, Malmö stad, Leon Pepe Biundo, Production Manager på Alnarp Farm och Håkan Rasmusson, ekologisk lantbrukare på Värpinge gård, under ett panelsamtal torsdagen den 13 februari på Center for Sustainability Studies vid Lunds universitet.
Intresset utifrån har varit ovanligt stort, vilket känns väldigt uppmuntrande. Det visar hur starkt engagemanget kring de här viktiga frågorna är.
LOESS-projektet skapar engagemang
Samtalet modererades av Johan Sparf och är en del av EU-projektet LOESS, som har som mål att öka allmänhetens intresse och kunskap om jordhälsa. Maria Jacobson, projektledare på Vetenskap & Allmänhet, känner sig nöjd efter panelsamtalet, som är det tredje och sista på temat jordhälsa.
– Inom LOESS har vi anordnat ett samtal om jorden som kolsänka, ett om intressekonflikter kring jord- och markanvändning, och nu ett sista samtal om jordhälsa och hållbar livsmedelsproduktion. Intresset utifrån har varit ovanligt stort, vilket känns väldigt uppmuntrande. Det visar hur starkt engagemanget kring de här viktiga frågorna är.