Framtidens jämställdhetspolitik i fokus på GENDERACTIONplus slutkonferens

Skapad:

2025-02-26

Senast uppdaterad:

2025-03-18

Hur påverkas jämställdhetsarbetet inom europeisk forskning av den motreaktion mot genusfrågor som syns runt om i världen? Det och mycket mer diskuterade deltagarna under GENDERACTIONplus slutkonferens i Bryssel den 13 februari.

Marcela Linkova, Centre for Gender and Science IS CAS, Tjeckien, och projektkoordinator för Genderactionplus, under slutkonferensen i Bryssel den 13 februari.

EU-projektet GENDERACTIONplus startade 2022 och har som mål att öka jämställdheten inom det europeiska forskningsområdet, ERA. Under slutkonferensen i Bryssel den 13 februari – som ägde rum i anslutning till International Day of Women and Girls in Science – diskuterades, jämfördes och utvärderades framstegen för inkluderande jämställdhet inom ERA. Närmare 100 beslutsfattare, tjänstemän, forskare och intressenter deltog på plats – och lika många online.

I sitt inledande tal påpekade projektkoordinator Marcela Linková att “när vi ser framåt måste vi fokusera på att bevara det vi har men också föreställa oss vart vi vill och behålla vår ambition. Detta är min vision för idag.”

Hot mot jämställd forskning

Konferensen ägde rum i ett kritiskt ögonblick under pågående politiska förhandlingar och ökande utmaningar för jämställdhet. Lina Gálvez, ordförande för Europaparlamentets utskott för kvinnors rättigheter och jämställdhet (FEMM), betonade allvaret i sitt inledningsanförande.

“Vi står inför ett verkligt hot, en verklig motreaktion mot genusfrågorna, som strävar efter att minska engagemanget för jämställdhet inom forskning och innovation, liksom minskade investeringar i genusforskning. Det här är helt oacceptabelt.”

Under slutkonferensen hölls ett panelsamtal om könsbaserat våld och dess påverkan på forskarkarriärer. Medverkade gjorde Lut Mergaert, Yellow Window, BE, Sophia Ivarsson, Vinnova, Sverige, och Marcela Linková, Centre for Gender and Science IS CAS, Tjeckien. Samtalet leddes av Fredrik Bondestam, föreståndare för Nationella sekretariatet för genusforskning vid Göteborgs universitet,

Under fyra år har GENDERACTIONplus bidragit till att främja och samordna en inkluderande jämställdhetspolitik mellan EU:s medlemsstater samt bland forskningsfinansiärer inom områden som bekämpning av könsbaserat våld, integrering av genusperspektiv i forskning och innovation, samt uppföljning av jämställdhetsplaner (GEPs). 

Men i ett föränderligt politiskt landskap där antigenusrörelser växer sig starkare efterlystes bland annat fler jämställdhetssatsningar i kommande europeiska ramprogram för forskning och innovation (FP10).

Läs mer om slutkonferensen på GENDERACTIONplus webbplats och ta del av konferensen i efterhand via YouTube här. Vetenskap & Allmänhet är en av 26 partners och har ansvarat för samverkan med intresseorganisationer, myndigheter, finansiärer och andra intressenter genom workshops. Vetenskap & Allmänhet var även medarrangör till slutkonferensen. Andra svenska partners i projektet är Vinnova och Nationella sekretariatet för Genusforskning vid Göteborgs universitet. Läs mer

Kommande arrangemang

5 apr 2025 Omställningslabbet
6 apr 2025 Omställningslabbet
6 apr 2025 Omställningslabbet
8 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *