World Soil Day – ”Ett hemligt universum”

Skapad:

2024-12-04

Senast uppdaterad:

2024-12-04

Visste du att en matsked jord innehåller fler levande organismer än det finns människor på jorden? Men vad är egentligen jord? Under våra fötter ryms ett livligt universum som kryllar av liv – leddjur, svampar, bakterier och andra mikroskopiska organismer som samarbetar med varandra i ett enormt nätverk där information och tjänster utbyts – som ett jordens internet. Tillsammans utgör de ett ekosystem som bryter ner organiskt material, renar vatten, stödjer växtlivet och lagrar till och med kol, vilket hjälper till att mildra klimatförändringarna. 

Kortfilmen Ett hemligt universum: En liten film om jord, ovan producerad av Naturskyddsföreningen, ger oss en inblick i denna fascinerande undre värld. Den utforskar de invecklade förhållandena mellan markorganismer och växter, markens roll i kolbindning och de förödande effekterna av industriella jordbruksmetoder och användning av bekämpningsmedel för jordens mikroliv. Filmen belyser även hur markförstöring hotar biologisk mångfald, livsmedelssäkerhet och planetens förmåga att lagra vatten och näringsämnen.

Med stöd från det EU-finansierade LOESS-projektet har filmen fått engelska undertexter och är nu tillgänglig för en global publik från och med idag på World Soil Day (WSD) den 5 december för att uppmärksamma vikten av hälsosam jord och förespråka en hållbar förvaltning av markresurser.

Till naturskyddsföreningens film följer en lärarhandledning skräddarsydd för elever i årskurs 7-9 på gymnasiet. Den innehåller en lektionsplan med diskussionsfrågor och frågesport som utformats för att fördjupa elevernas förståelse för jordrelaterade ordförråd och begrepp.

Diskussionsfrågor till filmen

  • Vad karaktäriserar en frisk och levande jord?
  • Vad menas med att jorden utarmas?
  • Daggmaskar kallas ofta jordbrukarens bästa vän, varför tror ni?
  • Mykorriza beskrivs som ”ett magiskt samarbete” – vilka är det som samarbetar och varför?
  • Vilka fördelar respektive nackdelar har användning av konstgödsel (NPK)?
  • Varför tillsätts just kväve (N), fosfor (P) och kalium (K)?
  • Tror ni att det spelar någon roll om mat har odlats i mullrik jord eller i en jord utan mikroorganismer?
  • Vilken klimatpåverkan har mullrika jordar i jämförelse med sterila jordar?
  • Vilka lösningar finns för att få nytt liv i en avdödad (steril) odlingsjord?

Filmen ingår också som en fallstudie i LOESS databas över utbildningsmaterial om jordhälsa. Denna har sammanställts av LOESS-projektets partner och innehåller över 60 fallstudier av innovativa sätt att utbilda om jord och jordhälsa från 15 europeiska länder. Fallstudierna erbjuder praktiska exempel för pedagoger på olika utbildningsnivåer: grundskola, universitet, yrkesutbildning samt aktiviteter som riktar sig till allmänheten och inkluderar allt från medborgarforskning, tävlingar, filmer, experiment, spel, publikationer, skolträdgårdar till studiebesök och kampanjer.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Maria Jacobson

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *