VA-barometern 2024/25

Skapad:

2024-12-12

Senast uppdaterad:

2024-12-16

Teknikoptimismen minskar, men förtroendet för forskare och forskning är fortsatt stort. Dessutom tycker svenskarna att evidens förbättrar politiken. Det visar 2024/25 års VA-barometer.

Vetenskap & Allmänhet har sedan 2002 undersökt allmänhetens syn på vetenskap och forskare i en årlig vetenskapsbarometer. I Sverige ligger förtroendet för såväl forskning som universitetsforskare stabilt mycket högt. Nästan nio av tio uttrycker stort förtroende för universitetsforskare. Siffrorna har varit nästan desamma i över tio år.

Forskning anses förbättra politiken

Vetenskapens starka ställning hos den svenska allmänheten syns också i andra svar. I år har vi lagt särskild tonvikt vid förhållandet mellan vetenskap och politik. En tydlig slutsats är att människor tycker att vetenskaplig evidens är viktig för politiska beslut. En stor majoritet anser att forskare ska uttrycka åsikter i politiska frågor som rör deras forskning.

Att vetenskaplig evidens anses vara ett viktigt politiskt argument framgår också av att nästan hälften av de svarande tycker att det egna partiet tar lagom hänsyn till forskningsresultat, medan lika många svarar att politiker i allmänhet tar för liten hänsyn till forskningen.

Särskilt tydligt är det här när det gäller partiernas profilfrågor. Inom kriminalpolitiken anser hälften av Tidöväljarna att det parti de själva sympatiserar med tar stor hänsyn till forskningsresultat medan betydligt färre av oppositionsväljarna anser samma sak om sitt parti. Ställer man motsvarande fråga om klimatpolitiken är det istället tvärtom; där anger över hälften av dem som sympatiserar med något oppositionsparti att deras eget parti tar stor hänsyn till forskningens resultat, medan en mindre andel av Tidöväljarna tycker att deras parti gör det.

Teknikoptimismen minskar

Ytterligare ett resultat sticker ut i år, även om det är för tidigt att säga om det är en trend eller en tillfällig avvikelse; det har skett ett stort tapp i förtroende för forskning i den yngsta åldersgruppen (16–29 år). Andra svar pekar också på ett möjligt sjunkande förtroende för vetenskap och teknik. Fortfarande svarar majoriteten att den vetenskapliga och tekniska utvecklingen gör livet bättre. Men optimismen har minskat, i synnerhet för teknikutvecklingen.

Mätningen är den tjugotredje sedan Vetenskap & Allmänhet bildades 2002.

Här kan du ladda ner frågebatteriet till Barometerstudien.

VA-rapport 2024:4


Författare: Åsa Johansson Palmkvist, David Borgström och Ulrika Björkstén, Vetenskap & Allmänhet.

Publicerad: 16 december 2024

Antal sidor: 32

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
8 maj 2025 Uppsala universitet

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *