För att klara av sina studier behöver många studenter med en syn- eller läsnedsättning möjlighet att lyssningsläsa sin kurslitteratur. Det innebär att de lyssnar på texterna i stället för – eller som komplement till – att läsa dem med ögonen.
Denna vägledning syftar till att ge bibliotekarier och personer i ledningsfunktioner vid svenska lärosäten en översikt över och råd om lyssningsläsning i högre utbildning och är framtagen av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med medlemmen Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Underlaget utgörs av forskning, undersökningar och en workshop där bibliotekarier som arbetar med studenter i behov av lyssningsläsning delat med sig av sina beprövade erfarenheter.
Rapporten är uppdelad i två delar: dels ger den en kunskapsbakgrund till lyssningsläsning, dels presenterar den hur man kan arbeta med lyssningsläsning i en högskole- och universitetsmiljö.
Vägledningen visar att universitetslärare och bibliotekarier spelar en stor roll för att främja och utveckla en akademisk litteracitet. Men det är viktigt att universitetslärare och bibliotekarier får kontinuerlig utbildning i inkluderande pedagogik.
Vetenskap & Allmänhets utredare Åsa Johansson Palmqvist presenterade rapporten på konferensen Tillgänglig läsning i högre utbildning – vad kan vi lära av varandra? i oktober 2024, se inspelning i här.
Lyssningsläsning i högre utbildning – vägledning för lärosätesbibliotek
Författare: Åsa Johansson Palmkvist, David Borgström och Gustav Bohlin på Vetenskap & Allmänhet
Publicerad: september 2024
Antal sidor: 40