Jorden som kolsänka drog fullt hus i Lund

Skapad:

2024-11-27

Senast uppdaterad:

2024-11-28

Vad är jord? Och vilken förmåga har jorden att lagra kol? Det diskuterade forskare och studenter under ett välbesökt panelsamtal och workshop vid Lunds universitet onsdagen den 20 november. Se panelsamtalet i efterhand här.

Seminariesalen var fullsatt när det direktsända panelsamtalet inleddes på Centre for Sustainability Studies vid Lunds Universitet under förmiddagen onsdagen den 20 november. Temat för dagen var frågan om jordens förmåga att binda och lagra kol. Medverkade gjorde Håkan Wallander, professor i markbiologi vid Lunds universitet, och Jessica Johansson från Svensk Kolinlagring.

Samtalet inleddes med presentationer och övergick därefter i ett öppet panelsamtal och frågestund med deltagarna. Bland annat diskuterades jordens fantastiska förmåga att binda kol över lång tid, där ökad kolinlagring inte bara bidrar till minskade utsläpp utan även till mer näringsrika jordar samt ökad biologisk mångfald både under och över markytan.

Studenter från olika ämnesområden fick diskutera vilka kompetenser kommer behövas för att möta framtidens utmaningar kopplade till jord. Workshopen leddes av Emma Johansson, forskare vid Centre for Sustainability Studies, ledde workshopen. Bild: Vetenskap & Allmänhet

Workshop med studenter

Panelsamtalet följdes av en samskapande workshop där en grupp studenter från olika discipliner, under ledning av Emma Johansson, forskare vid Centre for Sustainability Studies, fick diskutera vilka kompetenser som kommer behövas för att möta framtidens utmaningar kopplade till jord.

Panelsamtalet och workshopen anordnades som en del av EU-projektet LOESS, som har som mål att öka allmänhetens intresse och kunskap om jordhälsa.

Detta var det första av tre panelsamtal som alla belyser olika aspekter av jord och som kommer att ligga till grund för en universitetskurs om jordhälsa.

– Kunskap om de livsviktiga ekosystemtjänster som jorden förser oss med kommer att behövas inom en mängd yrken i framtiden. Genom att involvera slutanvändaren, alltså studenterna, i framtagandet av lärresurser hoppas vi bättre kunna möta dessa behov, säger Maria Jacobson, projektledare på Vetenskap & Allmänhet och ansvarig för LOESS.

Vill du delta i framtida LOESS-aktiviteter? Kontakta [email protected]

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *