”Hitta det som betyder något för dig och som du brinner för”

Skapad:

2024-03-11

Senast uppdaterad:

2024-03-12

I november tog Sofie Mohlin, Lunds universitet, hem segern i Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. Ta del av hennes upplevelse av att delta och vilka råd hon har till framtida tävlande i Forskar Grand Prix!

2023 års vinnare Sofie Mohlin forskar om hur kycklingembryon kan bidra till att bota en ovanlig form av barncancer. Hon gillar att presentera och tycker att framträdandet under Forskar Grand Prix gav lagom många fjärilar i magen. Se Sofies presentation här! Foto: Erik Cronberg

Hej Sofie!

Hur kändes det att vinna Forskar Grand Prix 2023?
– Det var en väldigt häftig känsla. Att stå på scen på det här sättet och tävla i något jag annars gör som ”en vanlig del” av mitt jobb var någonting helt annorlunda och himla kul. Mina två barn och mina föräldrar satt längst fram i publiken så det blev väldigt speciellt när jag vann och såg deras glädje! Jag hade jobbat en del med texten tillsammans med min 10-åring och han gick ofta runt hemma och mumlade hela min presentation, så de var högst delaktiga!

Jag hade jobbat en del med texten tillsammans med min 10-åring och han gick ofta runt hemma och mumlade hela min presentation.

Vad fick dig att ansöka till tävlingen?
– Jag blev tillfrågad att vara med efter att jag hade hållit ett populärvetenskapligt föredrag på stadsbiblioteket. Eftersom jag tycker det är roligt både att presentera forskning och att få en interaktion med personer utanför akademin var det inget svårt val.

Vad var mest utmanande?
– Helt klart att växla presentationsteknik mellan att vara mer levande och personlig ibland och mer forskare ibland, under den korta tiden som fyra minuter är. Och att hitta den där mer personliga tekniken. Jag tycker att det är roligt att stå på scen och presentera, men jag är inte alls lika bekväm med att gå utanför min yrkesroll och använda dramaturgi och teater.

Så här i efterhand, vad har du fått ut av att vara med?
– Massor! Presentationsmässigt och scenmässigt lärde jag mig jättemycket, både från coacherna i Lund och från Anders Sahlman som coachade alla oss finalister. Det var dessutom ett fantastiskt arrangemang, från början till slut. Allt som hände runtomkring tävlingen, alla människor jag träffade, de andra deltagarna men också alla runt omkring som arbetade med tävlingen. Jag har fortfarande kontakt med flera stycken!

Kom ihåg att det förvisso är en tävling, men ännu mer en möjlighet att testa på nya saker och träffa nya människor!

Blev din vinst uppmärksammad på något särskilt sätt?
– Vekligen! Jag har blivit intervjuad av olika tidskrifter, både i samband med tävlingen och senare. Medicinska fakulteten och Lunds universitet skrev också om vinsten. Det spreds snabbt på sociala medier, och jag har fått massor av gratulationer.

Har du några tips till framtida tävlande?
– Hitta den del av ditt ämne som du vill lyfta, som betyder något för dig och som du brinner för. Förbered er ordentligt, ta hjälp av coacherna, våga. Och kom ihåg att det förvisso är en tävling, men ännu mer en möjlighet att testa på nya saker och träffa nya människor!

DET HÄR ÄR SOFIE MOHLIN

Ålder: 39
Bor: Eslöv
Familj: Mina två barn Arvid och Iris.
Titel: Docent
Därför blev jag forskare: Jag är civilingenjör men fick en uppenbarelse under utbildningen att jag ville vara på labb med medicinsk inriktning. Redan under min första dag som sommarstudent kände jag att jag hamnat rätt. Jag älskar att identifiera olösta frågor och problem, fundera ut hur vi kan ta reda på svaren, och diskutera resultaten med mina kollegor.
Intressen: Läsa böcker, träning av olika slag (gym, yoga, löpning), träna min dotter i handboll, umgås med vänner ofta och länge, och ärligt talat går jobbet ofta in i fritiden.
Överraskande egenskap: Kan stå på huvudet länge och äta obegränsade mängder godis.

Vill du också bli bättre på att presentera din forskning? Den 3o maj (på svenska) och 31 maj (på engelska) anordnar Forskar Grand Prix gratis webbinarier om just det.

Anmäl dig till Forskar Grand Prix mejllista så får du även information om när deltävlingen Forskar Grand Prix digital (öppen för forskare i hela landet) tar emot årets ansökningar.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *