Möt forskare och testa roliga aktiviteter under ForskarFredag

Skapad:

2023-09-06

Senast uppdaterad:

2023-09-08

ForskarFredagsmys i på Curiosum under ForskarFredag i Umeå kommer tillbaka även i år. Mer informatino finns i ForskarFredags festivalprogram. Foto: Gabrielle Beans/Curiosum

Sveriges mest spridda vetenskapsfestival skapar skapa nyfikenhet och intresse för högre utbildning hos unga och visar på forskningens och forskarnas viktiga roll i vardagen. Den 25–30 september är det dags för årets ForskarFredag-vecka!

I år arrangeras ForskarFredag på ett 30-tal orter runt om i landet, bland annat i Karlstad, Skellefteå, Trollhättan och Skövde. Du kan även delta i ForskarFredags digitala aktiviteter var du än befinner dig!  Förra året hade ForskarFredag deltagare från över över 60 procent av Sveriges kommuner.

Årets tema utforskar kopplingen mellan människan, hälsan och vattnet. Det kommer att märkas i flera av programpunkterna.

– Bland annat kan du diskutera hur havet påverkar oss i ett digitalt science café, öppet för deltagare från hela Europa. Samtalet är tvärvetenskapligt och forskarna undersöker konst och miljö, säger projektledare Julia Brink, som koordinerar ForskarFredag på nationell nivå.

Festivalprogrammet, där du bland annat kan söka programpunkter utifrån årskurs, plats och dag innehåller runt 100 aktiviteter med koppling till en mängd forskningsområden. Just nu förbereds bland annat sprakande shower, utställningar, prova på-experiment och quiz med forskare runt om i landet.

– ForskarFredag-veckan ger barn, unga och allmänhet möjligt till lärorika och roliga möten med forskare över hela Sverige, säger Julia Brink.

Det är alltid gratis att delta i ForskarFredag, men vissa aktiviteter måste förbokas.

Låna en forskare till klassrummet

Mellan den 25 och 28 september kommer en ny chans att låna en forskare direkt till klassrummet. Under besöken, som brukar vara knappt en timme långa, berättar forskaren om sin forskning eller vägen till yrket och svarar på elevernas frågor.

Forskarna kommer från olika forskningsområden, så det går att hitta forskare som passar flera skolämnen. Besöken kan ske fysiskt eller digitalt. Den som bokar har kontakt med forskaren före besöket för att hitta ett upplägg som passar.

– Det blir fjärde gången låna en forskare genomförs på nationell nivå och vi är helt överväldigade av responsen hittills – såväl från forskare som lärare och elever. Forskarna får så fina omdömen för hur de lyckas förmedla sina ämnen och hur deras engagemang smittar, säger Julia Brink.

200 besök är redan inbokade, men det finns fortfarande tider kvar.

Var med och forska i Plastexperimentet

Medborgarforskningsprojektet Plastexperimentet sista insamlingsperiod har precis börjat. Till den 13 oktober går det att hjälpa professor Bethanie Carney Almroth och de andra forskarna vid Göteborgs universitet att kartlägga hur mycket plast som finns i naturen.

Hittills har mer än 330 kg plastföremål rapporterats in på en yta lika stor som 80 fotbollsplaner. Forskarna vill gärna ha in resultat från så många delar av landet som möjligt. Skolklasser, privatpersoner, organisationer – alla är välkomna!

För äldre elever (högstadiet och äldre) finns också en laborativ analysdel som passar att använda under en kemilektion. Analysdelen användes bland annat som en uppgift under EOES, European Olympiad of Experimental Science, i våras (läs mer).

ForskarFredag – del av europeiskt samarbete

ForskarFredag är en del av European Researchers’ Night som är utlyst av EU-kommissionen. Sista fredagen i september arrangeras aktiviteter som visar hur roligt, spännande och vardagsnära forskning. Förra året deltog över 26 länder och mer än två miljoner personer i European Researchers’ Night.

ForskarFredag samordnas nationellt av Vetenskap & Allmänhet sedan 2006.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *