Var med och medborgarforska för miljön!

Skapad:

2022-07-12

Senast uppdaterad:

2023-03-23

Plast är ett viktigt material, men skapar stora miljöproblem när det hamnar i naturen. I Plastexperimentet kan du i september vara del av ett forskningsprojekt som ska kartlägga hur mycket plastskräp det finns i olika naturtyper i Sverige. 

Foto: Emma Grann

Vad handlar Plastexperimentet om?

Plast är ett bra och viktigt material – lätt, formbart och tåligt. Men det är också det som gör plast problematiskt för miljön. Plast i naturen är ett globalt miljöproblem som leder till negativ påverkan på människor, djur och växter. Överanvändning av engångsplast och förpackningar liksom bristande avfallshantering gör att plast många gånger hamnar i naturen i stället för att återvinnas. För att minska mängden plastskräp i naturen behöver vi förstå mer om var, när och varför plast hamnar där. 

Forskaren Bethanie Carney Almroth på Göteborgs universitet kommer att kunna göra en vetenskaplig studie om omfattningen av plast i svensk natur tack vare detta medborgarforskningsprojekt. Deltagare i ForskarFredags Massexperiment hjälps åt att samla in och kategorisera plastskräp runt om i Sverige. Hur mycket plast finns det? Vilka typer av plast är det och hur varierar det mellan olika platser och naturtyper? Det är några av frågorna som deltagarna och Bethanie tillsammans kan få svar på.

Hur går det till?

Deltagarna väljer en av sex naturtyper och samlar plastskräp längs en 100 meter lång sträcka. Det samlade skräpet vägs och sorteras i olika plastkategorier (till exempel engångsbestick, sugrör och plastpåsar). Resultaten rapporteras sedan in via ett digitalt verktyg.

För skolor finns det också möjlighet att undersöka vilka slags plaster man samlat in i en frivillig analysdel. Det görs genom att testa plastens egenskaper i till exempel vatten, olja och under förbränning. Genom utfallet av testerna och en särskild bestämningsnyckel går det att avgöra vilken slags plast (polymertyp) det är. Analysdelen kan genomföras från årskurs 7 och uppåt.

Plastexperimentet sker i september 2022

Under veckorna 17–18 2022 kunde skolor delta i Plastexperimentet i samband med Håll Sverige Rents Skräpplockardagarna. Nu i september är det dags igen!

Då kan skolor, föreningar och även privatpersoner delta. Plastexperimentet är kopplat till den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag som samordnas av Vetenskap & Allmänhet. Välkommen att vara med du också!

Lärarhandledning för skolor

I lärarhandledningen finns fakta om plast och nedskräpning, instruktioner för att genomföra aktiviteten, förslag till lektionsupplägg och information om hur Plastexperimentet kopplar till skolans läroplan.

Anmälan 

Anmälan och mer information finns på www.plastexperimentet.se.

Kontaktpersoner:

Martin Bergman, projektledare på Vetenskap & Allmänhet

————————-

Plastexperimentet är ett samarbete mellan Göteborgs universitet, föreningen Vetenskap & Allmänhet, vetenskapsfestivalen ForskarFredag och Håll Sverige Rent. Plastexperimentet finansieras delvis av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont Europa (GA No:101061464) via European Researchers’ Night och av Formas kommunikationsutlysning.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *