Elever hjälper forskare mäta matsvinn 9–27 november

Skapad:

2020-11-05

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Pressmeddelande 201105

På måndag den 9 november drar ForskarFredags massexperiment Svinnkollen igång. Här kommer närmare 6 000 svenska elever att hjälpa forskare undersöka skolors matsvinn runtom i landet. 
Vår mat står för över en tredjedel av människans klimatpåverkan. Samtidigt slängs närmare en tredjedel av maten som produceras. Att minska matsvinnet är därför en viktig pusselbit i arbetet för ett hållbart samhälle.

I medborgarforskningsprojektet Svinnkollen får forskare vid Högskolan Dalarna, KTH och företaget Consupedia hjälp av tusentals elever från hela Sverige med att utveckla och testa en app för att mäta matsvinn med hjälp av artificiell intelligens.

Elevernas första uppgift, som genomförs under vecka 46, är att lära appen känna igen olika slags mat som serveras i svenska skolor. I nästa steg, vecka 47–48, ska eleverna använda appen för att mäta klimatpåverkan av sitt matsvinn.

Ett filmklipp som beskriver appen och elevernas uppgifter finns här: https://www.youtube.com/watch?v=Lt4P2Gtqimo

Svinnkollen genomförs den 9–27 november och är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Kungliga Tekniska högskolan, företaget Consupedia och ideella föreningen Vetenskap & Allmänhet.

För att komma i kontakt med medverkande skolor i ert närområde, kontakta Fredrik Brounéus, utredare och pressansvarig på Vetenskap & Allmänhet, [email protected].

Projektet finansieras av Energimyndigheten och Consupedia.

För mer information, se www.forskarfredag.se, eller kontakta:

Fredrik Brounéus, utredare och pressansvarig VA, [email protected],
tel. 070-799 07 91.

Roberto Rufo Gonzalez, projektledare Consupedia, [email protected],
tel. 070-370 37 80.

Högupplösta porträttbilder för publicering finns på forskarfredag.se/kontakt-press/

Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning–samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 100-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se.

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *