11 000 elever räknar stjärnor i nytt forskningsprojekt

Skapad:

2019-02-12

Senast uppdaterad:

2023-08-11

Pressmeddelande 190212

Kan en enkel hushållsrulle fungera lika bra för att kartlägga ljusföroreningar som toppmoderna satelliter? Nu startar ForskarFredags massexperiment Stjärnförsöket där alla som vill kan vara med och räkna stjärnor på himlen tillsammans med forskare för att möta ett växande globalt miljöproblem.


Ser du stjärnan i det blå? Om inte kan det vara ljusföroreningar som stör. Gatlyktor, ljusskyltar och upplysta byggnader innebär trygghet och trevligare städer, men har också visat sig ha negativa effekter för människor, djur, ekosystem och rymdforskningen.

– Det unika med det här projektet är att vi mäter de ljusföroreningar som människor upplever i sin vardag – utanför huset, på skolgården eller utanför scoutstugan, till skillnad från vanliga mätningar med satelliter, säger Urban Eriksson, forskare vid Lunds universitet och Högskolan Kristianstad, som tagit fram metoden.

Över 11 000 elever är anmälda och ska nu gå ut och räkna stjärnor på himlen tillsammans med scoutföreningar, fritidsklubbar, astronomiföreningar och privatpersoner. Metoden är enkel: En papprulle, snöre, mutter och tejp sätts ihop till ett mätredskap och en app laddas ner till telefonen. Sedan räknar man hur många stjärnor man kan se med blotta ögat genom röret i nio olika riktningar på himlen. Ju mer ljusföroreningar, desto färre stjärnor.

Massexperimentet är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag som arrangeras den sista fredagen och lördagen i september varje år. Festivalen har i år extra fokus på rymden med anledning av att det i år är 50 år sedan den första månlandningen.

– I ForskarFredags massexperiment hjälper deltagarna forskare i ett riktigt forskningsprojekt. För forskarna är det en fantastisk möjlighet att få in stora mängder data som de omöjligt hade kunnat samla in själva, säger Lena Söderström, projektledare på föreningen Vetenskap & Allmänhet.

Appen kommer vara öppen för inrapporteringar fram till den sista december 2019. Resultatet av de tidiga mätningarna kommer att publiceras under ForskarFredag den 27–28 september.

För mer information, filmer och pressbilder, se www.forskarfredag.se eller kontakta:

Urban Eriksson, forskare, Högskolan Kristianstad och Lunds universitet,
070-879 31 92, [email protected].
Lena Söderström, projektledare, Vetenskap & Allmänhet,
070-716 06 44, [email protected].


Stjärnförsöket är ett samarbete mellan Lunds universitet, Högskolan Kristianstad, Rymdstyrelsen, Svenska Astronomiska Sällskapet, Umevatoriet och Vetenskapens hus och samordnas av Vetenskap & Allmänhet. Projektet finansieras av forskningsrådet Formas, de deltagande organisationerna och av vetenskapsfestivalen ForskarFredag via EU:s forsknings- och innovationsprogram Horisont 2020, GA 818421.


Vetenskap & Allmänhet, VA, främjar dialog och öppenhet mellan allmänhet – särskilt unga – och forskare. Föreningen arbetar för att åstadkomma samtal i nya former om forskning som engagerar. VA utvecklar också ny kunskap om samspelet forskning – samhälle genom opinionsundersökningar och studier. Medlemmar är ett 80-tal organisationer, myndigheter, företag och föreningar. Dessutom finns individuella medlemmar. Se även www.v-a.se

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *