Anita Pettersson svensk mästare i att förklara forskning!

Skapad:

2016-11-30

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Anita Pettersson, forskare vid Högskolan i Borås, är vinnare av Forskar Grand Prix 2016. Hennes framträdande om fosforns roll för världens matförsörjning fick höga betyg av både publiken och juryn när finalen avgjordes den 29 november på Nalen i Stockholm.


Forskar Grand Prix 2016
 
– Det känns helt galet och jag blev rörd över juryns goda vitsord. Jag nästan svimmade när jag fick högsta betyg av dem, säger Anita Pettersson.

Finalisterna hade bara fyra minuter på sig att underhålla, informera och inspirera både publik och jury med en presentation om sin forskning. Sju forskare från hela landet hade kvalificerat sig till finalen.

Anita Pettersson tog hem segern med sin pedagogiska presentation om hur fosfor kan återvinnas och fick lyfta den stora vinnarpokalen till publikens jubel. Hon berättar att hon först skrev ett ganska mycket längre manus, som hon sedan kortade ned så mycket det bara gick och försökte snitsa till med någon rolig tvist. Hennes tips till andra forskare som ska tävla i Forskar Grand Prix är att inte säga för mycket.

– Håll nere texten och lägg in pauser så att publiken verkligen hänger med. Det är nog det vinnande konceptet!

Andra forskare i Anita Petterssons forskargrupp har också framgångsrikt tävlat i Forskar Grand Prix. Förra året vann hennes kollega Sunil Kumar Ramamoorthy hela tävlingen och året dessförinnan blev forskarkollegan Kamran Rousta tvåa i finalen.

– De killarna har naturligtvis sporrat mig och kommit med mycket tips, berättar Anita Pettersson.

En viktig del i tävlingskonceptet är att forskarna får coachning av tidigare tävlande och av experter på sådant som retorik, presentationsteknik och gestaltning.

– Jag hoppas att jättemånga forskare ställer upp nästa år, för det är mycket givande att vara med och man lär sig väldigt mycket om presentation, säger Anita Pettersson.

Årets final i Forskar Grand Prix var den femte i ordningen och arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

Mer information

Pressmeddelande 29 november 2016
Högupplösta pressbilder (Foto: Erik Cronberg)
Intervju med vinnaren (film 2 min 10 s, fri för publicering)
Tillkännagivandet av vinnaren (film 53 s, fri för publicering)

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *