Nedanstående debattartikel publicerad i Naturvetare nr 2 den 23/3-16.
Forskning har uppmärksammats mycket i massmedia på sistone, och tyvärr inte i så smickrande sammanhang. Men rapporteringen om den fuskmisstänkte kirurgen och forskaren Paolo Macchrarini tycks inte ha lett till något större förtroendetapp for forskning och forskare i allmänhet. Händelserna påminner dock om vikten och värdet av av öppenhet och insyn i forskning – och att forskare uppmuntras och belönas inte enbart för banbrytande forskning utan även för dialog och samverkan.
Varje år sedan 2002 undersöker Vetenskap & Allmänhet allmänhetens syn på vetenskap genom medverkan i den årliga SOM-undersökningen och genom vår egen VA-barometer. I den senaste barometern i höstas hade 84 procent mycket eller ganska stort förtroende för forskare vid universitet och högskolor.
Med tanke på den senaste tidens händelser gjorde vi en extra opinionsmätning sista veckan i februari. Förtroenden i den nya mätningen låg på i stort sett samma nivå som tidigare. Dock hade andelen med ”mycket stort förtroende” minskat några procentenheter och andelen med ”ganska stort förtroende” ökat något jämfört med tidigare.
Trots den stora uppmärksamheten kring Macchiarini i media är förtroendet för forskare vid lärosäten alltså gott. Om fel och försummelser upptäcks och ger påföljder verkar förtroendet för forskare generellt kunna bibehållas. Händelserna vid Karolinska institutet visar samtidigt på vikten av att forskning ar transparent och att den granskas.
Alla som påverkas av forskning måste kunna ta del av forskningens resultat, men också förstå hur forskning går till och hur den regleras, kontrolleras och finansieras. Massmedia har, förstås en viktig roll – men helt avgörande är hur forskarna själva agerar.
Samverkansuppgiften är sedan länge inskriven i högskolelagen. Men för att forskare verkligen ska kunna prioritera samverkan behöver arbetsgivare och forskningsfinansiärer konkret efterfråga och belöna forskare som inte bara är skickliga på att forska utan också bjuder in olika samhällsaktörer och allmänheten till dialog. Att enbart belöna forskare för publicerade artiklar i vetenskapliga tidskrifter gynnar inte en sådan utveckling. I de många utredningar som nu pågår till följd av Macchiarini-affären är det en aspekt som inte får glömmas bort.
Cissi Billgren Askwall,
generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet