Finnes: Tusentals forskningsassistenter. Sökes: Spännande forskningsprojekt

Skapad:

2016-02-02

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Är du forskare? Vill du ha en hel armé av forskningsassistenter? Då är ForskarFredags massexperiment något för dig!

massexp
Elever i Gävle som deltog i 2015 års massexperiment.

Varje år sedan 2009 har tusentals svenska skolelever hjälpt forskare att ta fram ny kunskap om en mängd olika ämnen – från höstlövsutvecklingen hos svenska lövträd till förvaring av kylvaror och barn och ungdomars uppfattning om riskfyllda miljöer. Förra årets massexperiment – Tepåseförsöket – handlade om hur klimatförändringarna påverkar nedbrytningen av växtmaterial.

Massexperimentet ger elever chansen att delta i riktig forskning. Intresset är stort – inför Tepåseförsöket ansökte över 500 skolklasser i hela landet om att få vara med och forska!

Nu söker Vetenskap & Allmänhet ett forskningsprojekt till ForskarFredags massexperiment 2016. I år är vi särskilt intresserade av experiment som har humanistisk eller samhällsvetenskaplig inriktning, men alla förslag är välkomna.

Ni forskar, vi fixar

Vi på Vetenskap & Allmänhet, VA, ansvarar för marknadsföring, presskontakter och informationsmaterial kring projektet. Handledningsmaterial tar vi fram i samarbete med forskarna. Vi samordnar även kontakter med skolorna via ForskarFredags nätverk. Budget finns för enklare utrustning som skoleleverna kan behöva, och det finns möjlighet att gemensamt söka pengar för viss ersättning till forskarna.

Experimentet och analysen av resultaten behöver vara klara före årets slut. När resultaten är färdiga hjälper vi till med att utforma en populärvetenskaplig rapport som skickas ut till skolorna. Under arbetets gång förs en dialog via sociala medier mellan oss, forskarna, lärarna och eleverna (2015 genom en Facebookgrupp), för tips, råd och feedback om massexperimentet.

En del av ForskarFredag

Massexperimentet är en del av vetenskapsfestivalen ForskarFredag som går av stapeln den 30 september. Om det är möjligt kan massexperimentet gärna genomföras i anslutning till evenemanget.

Kontakta oss!

Låter detta intressant? Sprid gärna informationen vidare, eller skicka ett mail till [email protected] om du har förslag på projekt, eller vill veta mer om massexperimenten.

Du kan också läsa mer om massexperimenten här.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *