10 000 elever i massexperiment – och det finns plats för fler

Skapad:

2014-06-05

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Det finns ett stort intresse för forskning och vetenskap i svenska skolor – åtminstone om man går efter antalet anmälda till ForskarFredags massexperiment. Tre veckor efter att anmälan öppnade är redan 10 000 elever anmälda.

– Det är jätteroligt. Ju fler som deltar desto bättre underlag får vi till våra analyser, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti, forskare på Livsmedelsverket, som står bakom Grönsaksförsöket.

I september går ForskarFredags massexperiment av stapeln. I Grönsaksförsöket kommer elever att hjälpa forskare ta reda på hur frukt- och grönsaksätandet ser ut bland svenska barn och ungdomar. Sedan anmälan öppnade för tre veckor sedan har anmälningarna rasat in. De anmälda klasserna kommer från Kiruna i norr till Trelleborg i Söder, och har ett brett åldersspann – allt från förskoleklasser till tredje året på gymnasiet.

Genom massexperimentet får eleverna delta i riktig forskning.

– Spridningen är otroligt bra, särskilt med tanke på att vi är nyfikna på om det finns skillnader i frukt- och grönsaksätandet mellan olika åldersgrupper eller i olika delar av landet. Sådan kunskap är viktigt för att vi på Livsmedelsverket ska veta hur väl matvanorna stämmer överens med våra näringsrekommendationer och för att vi ska kunna anpassa våra råd till målgrupperna, säger Ulla-Kaisa Koivisto Hursti.

Genom massexperimentet får eleverna delta i riktig forskning. Samtidigt lär de sig mer om matens innehåll, måltidernas och näringsämnenas betydelse för hälsan, sjukdomar och olika organs funktion i kroppen. Det är kostnadsfritt att vara med i massexperimentet. Mer information och anmälan finns här.

Tidigare massexperiment

Förra året hjälpte drygt 10 000 elever forskare att dokumentera den svenska hösten i ForskarFredags massexperiment Höstförsöket. År 2012 medverkade över 700 elever i Riskbilden, där de delade med sig av sina uppfattningar om riskfyllda miljöer. 2011 var det kylskåpsförvaring av mat som stod i fokus i Bäst före-försöket, där 1 800 elever hjälpte forskare att göra observationer, och 2010 deltog mer än 1 000 elever i Akustikförsöket där de hjälpte forskare att undersöka klassrummens ljudmiljö. I år är det alltså frukt- och grönsaksätandet bland barn och ungdomar som ska undersökas i Grönsaksförsöket.

ForskarFredag – en del av European Researchers’ Night

EU-kommissionen har utlyst sista fredagen i september varje år till European Researchers’ Night, i hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och firas på ett trettiotal orter. Fredagen den 26 september är barn och vuxna välkomna att prova på forskning, experimentera, undersöka och komma forskare nära från Luleå i norr till Lund i söder. Syftet med ForskarFredag är att visa att forskning berör oss alla och att forskare är vanliga människor med ovanligt spännande jobb. VA samordnar vetenskapsfesten ForskarFredag i Sverige.

ForskarFredags massexperiment 2014 är utvecklat och utformat av forskaren Ulla-Kaisa Koivisto Hursti vid Livsmedelsverket i samarbete med VA.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *