Hur vet trädet att det är höst? – slutrapport från Höstförsöket

Skapad:

2014-04-08

Senast uppdaterad:

2022-01-10

VA-rapport 2014:1

Drygt 10 000 elever har hjälpt forskare att förstå hur klimatet förändrar hösten. De var med i ForskarFredags Höstförsök under september-oktober 2013 och medverkade i riktig forskning som sökte svar på en rad frågor.

Hur vet träden när det är höst? Hur påverkar klimatförändringen växtsäsongens slut? Påverkas lövträd olika av ett förändrat klimat och hur skiljer sig trädens reaktioner åt mellan olika delar av landet? Finns det höst-gener? Hur kan vi använda satelliter för att följa höstens utveckling?

Försöket gick ut på att dokumentera utvecklingen av höstlöv. Eleverna valde själva vilket lövträd de följde. De dokumenterade höstlövsutvecklingen genom att fotografera eller rapportera trädets status. Bilder och rapporter laddades upp på ForskarFredags hemsida.

I försöket erbjöds eleverna att medverka i tre olika forskningsprojekt. Stefan Jansson, växtgenetiker vid Umeå universitet som studerar höstlövsutvecklingen och gener hos asp. Lars Eklundh, naturgeograf vid Lunds universitet som utvecklar metoder för att följa höstens utveckling med hjälp av satellitbilder. Kjell Bolmgren, växtekolog vid Sveriges lantbruksuniversitet som analyserar klimatförändringens effekter på olika arter genom att jämföra nutida observationer med historiska data.

Ladda ner pdf här.

Du kan också ladda ner en kort sammanfattning av rapporten på två sidor HÄR.

Läs mer om Höstförsöket på ForskarFredags webbsida: http://forskarfredag.se/massexperiment/hostforsoket-2013/

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Kommentarer om “Hur vet trädet att det är höst? – slutrapport från Höstförsöket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *