Barn hjälper forskare utforska kylskåp!

Skapad:

2011-05-16

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Vilken temperatur har Sveriges kylskåp? Det behöver forskare skolbarns hjälp att ta reda på i höst! Mätdata från tusentals kylskåp ska analyseras som en del i vetenskapsfesten ForskarFredag.

Hypotesen är att vi svenskar har kallare i våra kylskåp än de 8° C som rekommenderas. Doktoranden Mattias Eriksson vid institutionen för energi och teknik på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU och forskaren Ingela Marklinder vid institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet vill också ha hjälp med en inventering av matvarorna för att se hur människor förhåller sig till bästföredatum.

– Vi tror att den mat som förvaras i kylskåp inte behöver kastas i den omfattning som sker i dag. Om kylskåpstemperaturen är lägre än rekommenderat blir hållbarhetstiden längre än det angivna bästföredatumet, berättar Mattias Eriksson.

Alla skolor är välkomna att medverka i bästföre-försöket som anordnas i samarbete med Vetenskap & Allmänhet. Deltagande är kostnadsfritt. Mätningarna ska genomföras den 12 september – 2 oktober, medan resultaten och slutsatserna kommer att publiceras i slutet av året.

– Resultaten kan leda till att konsumenter inte kasserar bra och ofarliga livsmedel i onödan, bland annat genom påverkan att förändra förvaringsrekommendationer och bästföredatum, säger Mattias Eriksson.

Massexperimentet är en del i ForskarFredag som äger rum den 23 september 2011. På 25 orter runt om i Sverige erbjuds hundratals gratisaktiviteter: Låna en forskare till jobbet eller skolan, möt skräckfilmsforskare, gör egen medicin och gå på Science After Work är några exempel. Aktiviteterna är öppna för alla, och barn och unga är en särskilt viktig målgrupp.

EU-kommissionen har utlyst den fjärde fredagen i september till Researchers’ Night som firas över hela Europa. I Sverige kallas dagen ForskarFredag och har anordnats sedan 2006. I år blir det evenemang på ett tiotal orter i Kalmar och Kronobergs län, i Karlshamn, Karlstad, Lidköping, Luleå, Skellefteå, Stenstorp/Falköping, Stenungsund, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Umeå, Uppsala, Västerås och Örebro.

Arrangörer är universitet, högskolor, science centers, regioner och organisationer som vill främja forskning och regional utveckling. ForskarFredag samordnas av Vetenskap & Allmänhet och genomförs med stöd av EU-kommissionen, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Vetenskapsrådet och VINNOVA.

Läs mer på www.forskarfredag.se/massexperiment

/Lotta Tomasson

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *