Magiska måndagsfunderingar

Skapad:

2011-02-07

Senast uppdaterad:

2022-01-10

VA undersöker vare år hur vetenskapligt människor anser att olika ämnen/områden är. Ett av de ”ämnen” som vi alltid har med är astrologi. I den senaste mätningen var det en av fem svarande som ansåg att astrologi var i hög grad vetenskapligt (svarande 4 eller 5 på en skala där 1=inte alls och 5=i högsta grad). Det kan man ju ha synpunkter på – som H.M. Konungen till exempel, i sitt jultal.

(Synpunkter har även t.ex. Lindenfors,  Orsakverkan, och några kommentatorer på den kristna tidningen Världen idag)

Men alla har inte samma syn på detta studium av himlakropparnas interaktion med våra liv här nere på jorden. I Indien har en domstol fastslagit att astrologi är en vetenskap, enligt en artikel i Ny Teknik.

”Domstolen påpekar även att astrologi är ett ämne som lärs ut på många universitet i Indien och betraktas som en ”betrodd vetenskap” sedan 4 000 år.”

Ja… Vad är egentligen vetenskap, och vem bestämmer det?

Samma tidning vet för övrigt att berätta att vidskeplighet/skrock faktiskt har effekt på idrottarnas prestationer, troligen för att de ger utövaren mer självförtroende. Så nu är det slut på fnissandet åt maskotar och ritualer! Ny Teknik avslutar dock sin artikel med följande varning.

”Det finns dock en risk med att tro på magi: du kan bli sjukligt beroende.”

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *