Vetenskapsjournalist får miljöpris

Skapad:

2006-01-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Anna Schytt, chef för Vetenskapsredaktionen på Sveriges Television, får Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris. Hon får priset för sitt ambitiösa arbete som folkbildare genom att utveckla populärvetenskapliga program. Priset är på 100 000 kronor.

– Det är verkligen roligt att bli uppmärksammad både för mina år som reporter och som publicistisk ledare. Att någon ser och uppskattar det arbete som sker bakom kamerorna, och som innebär att ge styrka och integritet till alla dem som arbetar med vetenskapsprogrammen i Sveriges Television, säger Anna Schytt.

Donatorn, Carl Mannerfelt, menar att det behövs ökad förståelse mellan naturvårdare, tekniker, uppfinnare och företagare. Anna Schytt har i sin gärning fungerat som en brygga mellan de olika yrkesgrupperna.

– Jag står för en journalistik som litar på forskningen men inte alltid på forskarna. Den vetenskapliga metoden är oöverträffad när det gäller att undersöka världen, men vi måste ibland också granska forskarna – särskilt inom kontroversiella områden där mycket ny vetenskap växer fram, säger Anna Schytt.

Världsnaturfondens Carl Mannerfeltpris delas i år ut för tolfte gången. Priset är tänkt att stimulera till lösningar som kombinerar ett hållbart bruk av naturresurser med utveckling inom teknik och ekonomi.

Juryns motivering lyder: ”Anna Schytt blir årets pristagare på grund av sitt ambitiösa arbete som folkbildare genom att utveckla populärvetenskapliga program på SVTs vetenskapsredaktion. Hon har fört fram vetenskapliga fakta på ett bra sätt till allmänheten och så framgångsrikt drivit redaktionen att hon har fått en egen budget. Hälften av programmen som visas är producerade i Sverige och hälften är inköpta från utlandet.”

SVTs Vetenskapsredaktion

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *