Larmrapporter till leda

Skapad:

2005-10-26

Senast uppdaterad:

2022-01-10

Forskningsresultat ska bekräftas av andra undersökningar innan de presenteras för allmänheten. Det menar mer än åtta av tio svenskar i en ny opinionsundersökning som VA låtit göra.

– Folk är förmodligen trötta på larmrapporter. Förhoppningsvis förstår man också hur den vetenskapliga processen fungerar, säger Camilla Modéer, generalsekreterare VA.

VA har i samarbete med Temo frågat drygt 1 000 svenskar hur de ser på vetenskap. Två av tre anser att det är alltför många larmrapporter i media.

55 procent tror att forskningen har goda möjligheter att bromsa klimatförändringar, en tilltro som ökat från 40 procent förra året. I linje med detta tycker nio av tio att det är viktigt med statligt stöd för att utveckla effektiva och miljövänliga energikällor.

Allt fler vill även satsa på forskning inom genteknik för att kunna behandla sjukdomar. – De flesta förordar forskning som människor kan dra direkt nytta av, säger Karin Hermansson, utvecklingschef VA.

Undersökningen visar på okunskap om vad som är vetenskap, inte minst bland unga. Var fjärde tjej i åldern 16–19 år anger att astrologi är vetenskapligt.

En stor majoritet har högt förtroende för forskare. Svenskar är också kunnigare, mer intresserade av och bättre informerade om vetenskap än européer generellt. Det framgår av en VA-analys av resultaten från EU-kommissionens Eurobarometrar 2005, där invånare i 32 länder gett sin syn på vetenskap och teknik.

Läs pressmeddelandet om de nya resultaten

VA-rapporten Allmänhetens syn på vetenskap 2005 (pdf)

VA-rapporten Eurobarometrar om vetenskap 2005 (pdf)

Kommande arrangemang


Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projektKontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *