Luftföroreningar

Skadliga ämnen vi tillför atmosfären

Luftföroreningar är föreningar, ämnen som människan tillför till atmosfären och som är skadliga för människor och för miljö. Luftföroreningar kan förekomma som gaser eller små partiklar.

Foto: Lennart Johansson

Gaser som leder till att jordens medeltemperatur ökar (t.ex. koldioxid och metan), kallas växthusgaser. När växthusgaser släpps ut i atmosfären, orsakar de förutom klimatpåverkan även luftföroreningar som kan vara skadliga för människor. Åtgärder som minskar mängden luftföroreningar leder i regel även till minskade utsläpp av växthusgaser. 

Orsaker

Luftföroreningar uppstår framförallt då något förbränns (i en bilmotor, i en vedspis eller i ett kraftverk), men kan också bildas genom kemiska reaktioner i atmosfären eller då något avdunstar eller virvlar upp från marken.

I Sveriges storstäder är det fordonstrafiken som är den främsta orsaken till luftföroreningar, men småskalig vedeldning bidrar också till att öka mängden små partiklar i luften.

Fordonsavgaser innehåller olika kolväten och kväveföreningar medan bilarnas dubbdäck river upp partiklar från gatan. En övergång till elbilar leder naturligtvis till minskade halter av avgasrelaterade luftföroreningar men partikelhalterna förväntas snarast öka i framtiden då elbilarna ofta är tyngre och sliter mer på vägbanan jämfört med konventionella fordon. 

Effekter 

Luftföroreningar har både akuta och långsiktiga hälsoeffekter, till exempel försämring av luftvägssjukdomar och uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar. Människor påverkas olika mycket av luftföroreningar. Små barn och äldre, som oftare har nedsatta  immunförsvar, är överlag mer känsliga. 

Globalt dör flera miljoner människor i förtid varje år på grund av luftföroreningar. I Sverige, som har låga nivåer, leder luftföroreningar till mer än 7 000 förtida dödsfall varje år (jämför med vägtrafiolyckor där 200-300 dödsfall sker per år) . Dagar med höga halter av luftföroreningar är det fler som insjuknar och söker vård för luftvägssjukdomar. När vi blir sjuka, påverkar det inte bara oss själva, utan även samhället. Hälsoproblem relaterade till luftföroreningar beräknas kosta samhället omkring 42 miljarder kronor varje år. 

Luftföroreningarna skadar också miljön genom att bidra till försurningen och övergödning samt att höga ozonhalter skadar växtlighet och odlingar (till skillnad från andra föroreningar är halterna av ozon generellt sett högre på landsbygden än i städerna).

Nationella mål för minskade halter av luftföroreningar

På grund av att luftföroreningar är så farliga och innebär så stora kostnader för samhället finns det lagar på både europeisk och nationell nivå som styr hur höga halter som får förekomma. De svenska miljökvalitetsnormerna för uteluft är stadgade i miljöbalken. Förutom de lagligt bindande miljökvalitetsnormerna finns det striktare miljökvalitetsmål som riksdagen beslutat om. 

Den långsiktiga trenden för luftkvaliteten i Sverige är att halterna minskar. I Stockholm efterlevs oftast de lagligt bindande miljökvalitetsnormerna, men staden är inte i närheten av att uppnå miljökvalitetsmålen, se diagram 1 som följt halten NO2 vid några olika mätstationer i Stockholm och diagram 2 om halten PM 10.

Diagram 1.
Diagram 2.

Kort om några luftföroreningarna

Kvävedioxid

Kvävedioxid är en giftig gas som bildas vid förbränning. Gasen verkar irriterande på luftvägarna och kan orsaka skador på lungorna. I mycket höga halter är gasen direkt dödlig.

Utsläppen kommer huvudsakligen från vägtrafik. Halten NO2 i Sverige minskar på grund av fler el- och elhybridbilar samt färre diesel- och bensinpersonbilar. 

(Aktuell information Stockholms stad: https://miljobarometern.stockholm.se/luft/kvavedioxid/)

Svaveldioxid

Svaveldioxid är en färglösgas som släpps ut vid förbränning av fossila bränslen och andra svavelhaltiga ämnen, liksom vid vissa industriella processer. Svaveldioxid framkallar rethosta och påverkar lungfunktionen. Halten SO2 är numera mycket låg i Sverige.

(Aktuell information Stockholms stad: https://miljobarometern.stockholm.se/luft/svaveldioxid/)

Kolmonoxid

Kolmonoxid är en färg- och luktlös giftig gas som bildas vid ofullständig förbränning. Halten CO är numera mycket låg i Sverige.

(Aktuell information Stockholms stad: https://miljobarometern.stockholm.se/luft/kolmonoxid/)

Partiklar

Små partiklar, på engelska ”particulate matter” (PM) tillförs atmosfären vid förbränning och vid slitage från bildäck. Höga halter av partiklar kan även vara en följd av naturliga processer som sandstormar, skogsbränder och växters pollenspridning.

För att klassificera de luftburna partiklarna används en siffra för storleken. Till exempel betecknar PM 10 partiklar mindre än 10 mikrometer (10 miljondels meter), se bildovan. Förhöjda PM10-halter är den luftförorening som är svårast att komma tillrätta med i svenska storstäder.

(Aktuell information Stockholms stad: https://miljobarometern.stockholm.se/luft/partiklar/)

Sot

Sot är mörka små partiklar som bildas vid ofullständig förbränning. Småskalig vedeldning för egen uppvärmning av bostäder är en viktig utsläppskälla av sot i Sverige. Sot har visat sig ha starka kopplingar till negativa hälsoeffekter och utgör en stor del av de partiklar som benämns PM 2.5 (partiklar mindre än 2,5 mikrometer).

(Aktuell information Naturvårdsverket: https://www.naturvardsverket.se/data-och-statistik/luft/utslapp/sot-utslapp-till-luft/)

Storleksjämförelse av luftburna partiklar som sot och vägbaneslitage.

Marknära ozon

Ozon är en gas som framförallt finns flera 10-tals kilometer över markytan och som där skyddar allt liv mot farlig UV-strålning. Ozon är farligt för människor och påverkar växtlighet nära marken. Marknära ozon bildas genom reaktioner mellan solljus och andra luftföroreningar.

Höga halter av marknära ozon i Sverige härrör utan undantag från intransport av förorenad luft från kontinentala Europa där problemet med marknära ozon är betydligt större.

(Aktuell information Stockholms stad: https://miljobarometern.stockholm.se/luft/marknara-ozon/)


Referenser och mer läsning


Denna faktasida har tagits fram i projektet CitizAir där Vetenskap & Allmänhet, KTH och SLB-analys arbetar för att synliggöra luftdata ihop med Stockholmarna. Läs mer om projektet här.

Kommande arrangemang

20 jan 2025 Lund University Centre for Sustainability Studies (LUCSuS)
7 apr 2025
7 maj 2025 Uppsala universitet
8 maj 2025 Uppsala universitet
9 maj 2025 SciLifeLab Stockholm – Air&Fire

Nyheter från Vetenskap & Allmänhet

Vetenskap & Allmänhets projekt



Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]