Vad är forskningskommunikationens demokratiska uppdrag? Och vilka är de mest brännande frågorna för yrkesrollen forskningskommunikatör just nu? Det och mycket mer belyser vi under årets FFF den 27 november i Stockholm och digitalt. Varmt välkommen!
26 november, kl. 14:00–18:30
Riksfinal Forskar Grand Prix + mingel
För första gången ligger FFF i anslutning till riksfinalen av Forskar Grand Prix, scenshowen där forskare från hela landet tävlar i att presentera sin forskning så enkelt och engagerande som möjligt – på bara fyra minuter. Välkommen att ta del av forskningskommunikation live och vara med och rösta fram vinnaren. Efter tävlingen väntar mingel och nätverkande med tävlande och konferensdeltagare på The Cell. (The Cell är en del av Tekniska museet med Karolinska Institutet som kunskapspartner. En nyöppnad mötesplats med konst som utforskar vetenskapliga upptäckter.)
27 november, kl. 10:00–17:00
Forum för Forskningskommunikation: Uppdrag demokrati
På Forum för Forskningskommunikation 2024 utforskar vi forskningskommunikationens avgörande roll för att stärka demokratin, kommunikatörens mångfacetterade roll, och utmaningen i att rusta och stötta forskare för att bemöta hat, hot och trakasserier. Med avstamp i spännande initiativ och aktuella händelser i omvärlden identifierar vi gemensamma strategier och vägar framåt.
Den 27 november är du välkommen till Filadelfia Convention Center i Stockholm för att inspireras, diskutera och nätverka. Läs mer och anmäl dig här!
Ur programmet
Forskningskommunikation i demokratins tjänst
Dialog som demokratins motor – vad bygger förtroende och tillit?
I dagens komplexa informationslandskap blir det allt svårare att navigera mellan fakta och desinformation. Forskningsbaserad kunskap är nödvändig för att hantera samhällsutmaningar och en förutsättning för informerade beslut och demokratiskt deltagande i samhällsdebatten. Här kan forskare, kommunikatörer och beslutsfattare göra stor skillnad. Vi presenterar projekt, studier och initiativ som belyser forskningskommunikationens avgörande roll för att skapa meningsfull dialog, stärka förtroendet för demokratin och samhällets institutioner, och motverka desinformation och faktaresistens.
- Jason Pridmore, coordinator of the COALESCE project, Associate professor, Erasmus University Rotterdam.
- Karin Svedberg Helgesson, docent Handelshögskolan i Stockholm
- Maja Fjaestad, forskare vid Institutet för framtidsstudier, expertkoordinator vid Centrum för hälsokriser på Karolinska institutet och docent vid Kungliga tekniska högskolan
- Caroline Thunved, VD, Sveriges kommunikatörer
- Ulrika Björkstén, generalsekreterare Vetenskap & Allmänhet
Hot, hat och trakasserier – hur rustar och stöttar vi forskare?
När globala konflikter påverkar lokala lärosäten ställs deras roll som öppna institutioner på prov. Hur agerar man kommunikativt när globala konflikter påverkar lärosätet? Vilka metoder och riktlinjer finns för att värna om det demokratiska samtalet? Hur kan vi rusta forskare för att bemöta hat och hot? I denna session tar vi avstamp i aktuella händelser och delar insikter och erfarenheter i syfte att stärka vår gemensamma förmåga att hantera liknande situationer i framtiden.
- Anders Persson, universitetslektor, Linnéuniversitet
- Åsa Ankarcrona, kommunikationschef, Kungliga Tekniska Högskolan, KTH
- Annika Hamrud, projektledare/journalist, Medieinstitutet FoJo
Vinnaren av Forskar Grand Prix presenterar sin forskning
Vinnaren från gårdagens Forskar Grand Prix-final presenterar sin forskning och berättar om möjligheter och utmaningar kring att bli en kommunicerande forskare.
Framtidens forskningskommunikation
Kommunikatörens nya roll – strateg, facilitator eller AI-coach?
En forskningskommunikatör behöver ha många strängar på sin lyra, från strategisk kommunikation till möjliggörare och coach. I denna session utforskar vi kommunikatörens mångfacetterade roll, diskuterar hur lärosäten och andra organisationer ser på kommunikationsrollen samt vilka behov du som kommunikatör har. Vi kommer även tillsammans att diskutera hur vi kan öka utbytet och samspelet mellan kommunikatörer, forskare, journalister och det omgivande samhället.
- Linda Harradine, Enhetschef, Avdelningen för forskningskommunikation, utbildningskommunikation och medierelationer, Örebro universitet
- Maria Gunther, Vetenskapsjournalist, DN
- Jan-Ingvar Jönsson, Rektor, Linköpings universitet
- Henrik Olinder, Handläggare kriskommunikation, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap
Ansvarsfull AI – vad behöver varje kommunikatör veta?
Artificiell intelligens (AI) är redan en del av kommunikatörens verktygslåda, men hur kan vi använda AI på ett sätt som är både effektivt och etiskt? Under den här sessionen sammanfattar vi vad varje kommunikatör behöver veta om de senaste AI-verktygen för att kunna arbeta med AI på ett etiskt och ansvarsfullt sätt. Dessutom presenterar vi aktuella initiativ och diskuterar hur AI-strategier bör utformas för att stärka både organisation och kommunikation.
- Joakim Thulin, Insiktsansvarig/Head of Strategic Insight, Berghs School of Communication
- Johan Falk, rådgivare inom AI-strategi och policy
Kompetensutveckling i en föränderlig värld – utblick och svenska initiativ
- Jason Pridmore, Associate professor, Erasmus University Rotterdam. and coordinator of the COALESCE project – EU Competence Centre for Science Communication
- Anna Maria Fleetwood, rådgivare Externa relationer, Vetenskapsrådet – Nationellt ramverk för forskningskommunikation
- Jens Sjölander, ordförande Unilink och projektledare Malmö universitet – Utbildning i samverkan för forskare – Snitts/Unilink
- Ulrika Björkstén, generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet – Nationellt resurscenter för forskningskommunikation
- Jessica Bloem, kommunikatör/enhetschef, Malmö universitet – Malmö Akademi
Anmälan
Nu har anmälan för att delta på plats tyvärr stängt. Mejla [email protected] om du vill ställa dig på vår väntelista, så kontaktar vi dig om en plats blir ledig.
Du kan fortfarande anmäla dig för att ta del av konferensen digitalt (kostnadsfritt).
Forum för Forskningskommunikation projektleds av föreningen Vetenskap & Allmänhet och arrangeras av Forte, KK-stiftelsen, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Riksbankens Jubileumsfond, Universitetsalliansen Stockholm Trio, Vetenskap & Allmänhet, Vetenskapsrådet och Vinnova.