Arena för forskning och demokrati i Almedalen 2025

Tid

25 juni 2025, kl. 08:00–19:00

Plats

Joda Bar
Skeppsbron 24, Visby
Lägg till i kalender: iCal

Kategori

Välkommen till Vetenskap & Allmänhets Arena för forskning och demokrati under Almedalsveckan 2025. Delta i dialogseminarier och mingla med oss och våra medlemmar onsdagen den 25 juni – på plats på Joda Bar i Visby och digitalt.

För fjärde året i rad arrangerar Vetenskap & Allmänhet Arena för Forskning och Demokrati – Almedalens självklara mötesplats för lärosäten, forskare, beslutsfattare, civilsamhällesorganisationer, journalister och alla andra som vill vara med och stärka vetenskapen i samhället. I år är du välkommen att ta del av scensamtal och aktiviteter på Joda bars innergård hela onsdagen den 25 juni – delta på plats eller digitalt.

Årets tema: evidensbaserat beslutsfattande

Det övergripande temat för årets arrangemang är evidensbaserat beslutsfattande. Tillsammans med våra medlemmar vill vi låta forskning möta ideologi, politik, samhälle och praktik i öppna samtal i syfte att tydliggöra kunskapsluckor, intressekonflikter, utmaningar och vägar framåt mot mer välgrundade och demokratiska beslut.

Årets medarrangörer

Se hela programmet nedan!

Mingel och quiz – visa att du är smartast i Almedalen!

Mellan samtalen på scen kan du slå dig ner i sofforna på innergården, ta en kopp kaffe och samtala med oss om forskningskommunikationmedborgarforskningdialog och samskapande. Heldagen avslutas med mingel och quiz på innergården. Tävla själv eller i lag, välj ett lagnamn, och var med och tävla om titeln “Smartast i Almedalen”. Baren öppnar klockan 17:30 och Vetenskap & Allmänhet bjuder på plockbuffé och (alkoholfri) dryck. Läs mer här.

Programpunkter onsdagen den 25 juni

08:00–09:00 Vilka trender kan anas i högskolesektorn? Levererar sektorn på de högskolepolitiska målen?
Universitetskanslersämbetet, UKÄ

Högskolesektorn växer, blir mer forskningstung, och rekordmånga studenter söker till sig till högre utbildning. Samtidigt ökar utbildningskapaciteten, men resurserna hänger inte med. Under flera år har andelen av befolkningen som påbörjar en forskarutbildning minskat, vilket väcker frågor om utbildningens forskningsanknytning och hur utbildningssystemet förbereder för en forskarkarriär. Hur levererar lärosätena på de högskolepolitiska målen? Och vem tar ansvar för helheten i ett decentraliserat system? Välkommen till ett samtal om angelägna frågor som kräver gemensamma satsningar i en sektor som i hög grad är beroende av autonomi. Vi tar avstamp i UKÄs årliga analyser om högskolesektorn i Sverige, statistiska underlag som i sin tur används för att forma den svenska högskolepolitiken.

Medverkande
Jenny Nordquist, Avdelningschef, Universitetskanslersämbetet
Fler medverkande kommer inom kort

Läs mer i Almedalsveckans officiella program

09:10–10:10 Forskning + Politik = Sant?
Malmö universitet

Politik bygger på värderingar, men också på fakta. I en tid av polariserad debatt och ökande krav på evidensbaserade beslut uppstår frågan: Hur påverkar ideologiska övertygelser tolkningen och användningen av forskning i politiken? Kan vetenskap och politik förenas, eller är konflikten oundviklig? Vilket ansvar har forskare för att kommunicera sina resultat på ett sätt som når beslutsfattare, och hur kan politiker bli bättre på att ta till sig vetenskaplig evidens utan att färgas av ideologiska ståndpunkter? I detta samtal möts akademiker och politiker för att diskutera vilken forskning som får genomslag i politiken och varför, när och hur evidens vägleder – och utmanar – politiska beslut.

Medverkande
Malin Ideland, vicerektor för forskning och forskarutbildning (moderator), Malmö universitet
Mia Rönnmar, rektor, Malmö universitet
Anna Ekström, styrelseordförande, tidigare utbildningsminister (S), Umeå Universitet
Ulrika Björkstén, generalsekreterare, Vetenskap och allmänhet

Läs mer i Almedalsveckans officiella program

10:20–11:20 Hur stärker vi den akademiska friheten?
Sveriges förenade studentkårer, SFS, Sverige universitets- och högskoleförbund, SUHF, och Sveriges universitetslärare, SULF, Sveriges unga akademi, SUA

Akademisk frihet är en hörnsten i demokratin, men hoten mot dem båda ökar. Forskare, lärare och studenter måste vara fria att undersöka frågor utan att hämmas eller kontrolleras av politisk styrning, inskränkande lagstiftning eller hot och hat. Lärosäten måste vara fria att agera självständigt och oberoende, samt ha möjlighet att fatta långsiktiga strategiska beslut. Regeringen har aviserat två utredningar: En om akademisk frihet och en om lärosätenas associationsform. Båda är viktiga, men vad bör de två utredningarna beakta? Vad vet vi om hur samhället kan stärka den akademiska friheten, och varför det är viktigt? Vilka utmaningar anser akademiker och akademiska institutioner är viktigast?

Medverkande kommer inom kort

Läs mer i Almedalsveckans officiella program

13:00–14:00 Samverkan i nya former
Sveriges Ingenjörer

Mer information om kommer inom kort.

14:10–15:10 Vart är vi på väg – hur skapar vi förutsättningar för fritt kunskapssökande?
Svensk Nationell Datatjänst, SND

Transparent och evidensbaserat beslutfattande förutsätter tillgängliggjorda och kvalitetssäkrade forskningsresultat. Ett fritt flöde av forskningsdata på EU:s inre marknad utgör idag den femte friheten, vid sidan av fri rörlighet av varor, tjänster, personer och kapital. Svenska forskare behöver kunna dela information och data med varandra, industri, näringsliv och offentlig sektor. För att nå dit krävs ett undanröjande av legala, tekniska och organisatoriska hinder samt en strukturerad nationell samordning. De kommande åren blir avgörande för att undanröja fragmentiseringen och åstadkomma den tvärsektoriella samverkan som krävs. Hur rustar vi en ny generation studenter, doktorander och forskare? Hur möjliggör vi ett fritt kunskapssökande för alla?

Medverkande
Anna Wetterbom, VD, Ragnar Söderbergs stiftelse
Fredrik Heintz, Professor vid institutionen för datavetenskap, Linköpings universitet
Hanifeh Khayyeri, Avdelningschef Datavetenskap, RISE
Jan Gulan Gulliksen, Professor i medieteknik och interaktionsdesign, KTH

Läs mer i Almedalsveckans officiella program

15:20–16:20 Hur kan skolan arbeta för att förebygga ungdomsbrottslighet?
Ifous och Vetenskap & Allmänhet

Skolan lyfts ofta fram som en viktig skyddsfaktor i det brottsförebyggande arbetet. Men hur kan skolan arbeta för att förebygga ungdomsbrottslighet? Vad säger forskning och beprövad erfarenhet? Och hur kan vi förstå evidens och vetenskaplig grund inom ramen för skolans förebyggande arbete? Under det här seminariet låter vi aktuell forskning möta politik och praktik och diskuterar hur begrepp som beprövad erfarenhet, evidens och vetenskaplig grund kan förstås och användas i skolans förebyggande arbete.

Medverkande
Ann-Charlotte Gavelin Rydman, förbundsordförande Sveriges Skolledare
Anette Jahnke, forskare, Ifous
Ulrika Björkstén, generalsekreterare, Vetenskap & Allmänhet
Karin Hermansson, vd, Ifous
Fler medverkande kommer inom kort

Läs mer i Almedalsveckans officiella program

16:30–17:30 Ledig scentid för din organisation!

Vill din organisation anordna ett seminarium till självkostnadspris, som dessutom strömmas och spelas in? Det finns en scentid kvar, och först till kvarn gäller! Kontakta projektledare David Borgström via [email protected] så snart som möjligt.

17:30–19:00 Mingel & Quiz! Vem är smartast i Almedalen?

I Almedalen möts politik, forskning och praktik i öppna samtal om aktuella samhällsfrågor. Sakkunskap möter beprövad erfarenhet, tyst kunskap möter evidens. Men vem är egentligen smartast i Almedalen? För tredje året i rad arrangerar Vetenskap & Allmänhet quiz för att ta reda på just detta. Tävla själv eller i lag, välj ett lagnamn och svara på frågor om gammalt, nytt, högt och lågt i gränslandet mellan allmänhet och vetenskap. Välkommen till Joda Bar kl. 17:30 – vi bjuder på plockbuffé!

Läs mer i Almedalsveckans officiella program

Mer information om innehåll och medverkande uppdateras löpande under våren 2025.

Knip den sista scentiden!

Vill din organisation anordna ett seminarium till självkostnadspris, som dessutom strömmas och spelas in? Det finns en scentid kvar, och först till kvarn gäller! Kontakta projektledare David Borgström via [email protected] så snart som möjligt. Vi ser fram emot att i dialog med dig och din organisation ta fram en frågeställning och ett upplägg som på samma gång belyser era viktigaste frågor och passar in i årets övergripande tema.

Kontakt

Vetenskap & Allmänhet

[email protected]

David Borgström

Tel 070 740 18 56

[email protected]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *