I fredags genomfördes årets ForskarFredag på rekordmånga platser i Sverige. På 31 orter träffades 472 forskare, skolklasser och intresserad allmänhet för samtal och spännande aktiviteter.
Från science slam, Forskar Grand Prix, fysik- och kemishower och spännande experiment till lugnare forskarsamtal, filmvisningar, workshops och prova-på. Alla möten räknas när omkring 14 500 besökare och 472 forskare träffades och inspirerades av varandra den 30 september 2016.
Årets tema: Människan bakom forskningen
I årets tema fick besökarna stifta bekantskap med kända och okända framgångsrika forskare genom programserierna Vägen till Nobelpriset och Forskare för framtiden från UR Skola och en affischutställning och omröstning från Nobelmuseet. Hur blev personen forskare, vilka drivkrafter och motivation ledde fram till framgångarna? Vilka hinder fanns på vägen?
Forskar Grand Prix
I tävlingen Forskar Grand Prix tävlar 40 forskare på sju orter i att presentera sin forskning så fängslande, inspirerande och underhållande som möjligt – på bara fyra minuter. De tävlande bedöms av en jury som tillsammans med publiken utser vinnaren. De sju segrarna går vidare till riksfinal i Stockholm den 29 november.
ForskarFredag arrangeras av lärosäten, science centers, kommuner, museer och regioner och samordnas av Vetenskap & Allmänhet. ForskarFredag är den svenska delen av European Researchers’ Night som firas i över 250 städer i hela Europa med över 1 miljon besökare.
ForskarFredag genomförs med stöd av AFA Försäkring, IKEM – Innovations- och Kemiindustrierna i Sverige, Jernkontoret, Kungl. Vitterhetsakademien, LIF – de forskande läkemedelsföretagen, Naturvetarna, Oscar och Maria Ekmans Donationsfond, Sveriges Ingenjörer, SULF – Sveriges universitetslärare och forskare, Teknikföretagen, Wenner-Gren Stiftelserna, Vetenskapsrådet, VINNOVA och Åforsk samt EU:s program Horisont 2020.
Finalen i Forskar Grand Prix den 29 november stöds även av Formas och Forte.
HÄR finns en Wakelet med det sociala medieflödet under dagarna då det firades ForskarFredag.
Ett urval av pressklipp från hela landet:
Spindeltråd kan rädda liv
TV4 morgon, 2016-09-30
My Hedhammar, forskare vid KTH, berättar om sin forskning om konstgjord spindeltråd.
Forskning för alla
Blekinge Läns Tidning, 2016-10-03
Hur gör man forskning mer tillgängligt och lättbegripligt? Jo, man anordnar en tävling där forskare får fyra minuter på sig att förklara inför publik vad de egentligen sysslar med – Silvia Asklöf Fortell, BLT.
Unga forskare möts på Kreativum
SVT Blekinge, 2016-09-30
ForskarFredag i Piteå
Piteå-Tidningen, 2016-09-30
Stora och små forskare intar bibblan
Hallandsposten, 2016-09-29
ForskarFredag lockade elever
SVT Västmanland
Jag tycker att det är toppen. Dels ökar det intresset men också medvetenheten om vad en forskare gör. Vi sitter inte bara i ett grått labb och gör något som ingen förstår sig på. Utan det är någonting som ska skillnad för människor – Magnus Otterskog, lektor i elektronik i SVT Västmanland.
Nytt idélabb på campus i Skellefteå
SR P4 Västerbotten, 2016-09-29
Vetenskaplig festival med människan i centrum
Norran, 2016-09-30
Speeddating med forskare
SVT Södertälje, 2016-09-30
Alla har sin individuella väg och det är väldigt olika hur de tagit sig dit – Besökare, ForskarFredag Södertälje.
EU-projekt gör forskning tillgängligt
SR P4 Östergötland, 2016-09-30
Det är en del av våra tre uppdrag att faktiskt nå ut med vår forskning till allmänheten – Kalle Bäck, professor emeritus vid Linköpings universitet i P4 Östergötland
Frågor, fika och forskare på Sjöfartsmuseet
SR P4 Göteborg 2016-09-30
Äldreforskning i fokus
SVT Gävleborg, 2016-09-30
Så får du fram jordgubbens DNA
SR P4 Jönköping
För oss som jobbar med forskning så är det jätteviktigt att få visa upp vad vi gör och att man kan jobba med forskning med min utbildning som biomedicinsk analytiker – Elisabeth Norén, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping i P4 Jönköping.
Anita Pettersson vinnare av Forskar Grand Prix Borås 2016
Borås Nyheter, 2016-10-01