Hur kan vi bygga en bro mellan forskare och allmänheten? Hur kan du prata om ditt jobb som forskare inför en skolklass? Hur kan du utvärdera enkätdata om du är molekylärbiolog? Dessa och många andra frågor besvarades under min praktik på Vetenskap & Allmänhet.

När jag kom till kontoret på Östermalm kände jag mig först lite nervös. De senaste åren hade jag endast övat mina svenskkunskaper under några språkkurser. Nu var det upp till test om jag skulle lyckas uppfylla ett av mina mål med praktiken: att kommunicera på svenska på heltid i ett arbetssammanhang. Efter fem års arbete i ett forskningslaboratorium skulle jag nu dessutom ställas inför helt nya uppgifter och utmaningar inom forskningskommunikation.
När jag steg genom porten till kontorsbyggnaden som rymmer Vetenskap & Allmänhet och andra prestigefyllda organisationer, såsom Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, svävade frågor som: ”Kommer jag att passa in här? Hur kommer det att gå med svenskan?” genom mitt huvud.
Men snart löstes alla mina bekymmer om att känna mig malplacerad eller oförberedd, då jag välkomnades med öppna armar av de underbart vänliga människorna som arbetar på Vetenskap & Allmänhet.
Det som återstod i början var en viss osäkerhet kring rollerna bakom titlarna ”projektledare”, ”kommunikatör” och ”utredare”. Men denna kunskapslucka fylldes snart. Genom att ta del av kontorlivet lärde jag mig hur många fascinerande forskningskommunikationsevenemang som drivs framåt av Vetenskap & Allmänhet, inte bara i Sverige utan hela Europa.
Genom att ta del av kontorlivet lärde jag mig hur många fascinerande forskningskommunikationsevenemang som drivs framåt av Vetenskap & Allmänhet, inte bara i Sverige utan hela Europa.
Jag insåg snabbt hur mycket arbete som måste utföras i bakgrunden för att framgångsrikt genomföra dessa evenemang och hur viktigt det är att kommunicera om dem på ett effektivt sätt.
Dessutom hade jag nöjet att vara med när vinnaren av Forskar Grand Prix höll en presentation om hur han blev forskare och berättade om sin pågående forskning för elever på en gymnasieskola (läs mer här).

Mina färdigheter från min tidigare utbildning var också till nytta då jag hjälpte till att analysera enkätdata från en undersökning om teknikundervisning i den svenska grundskolan och granskade resultaten ur ett statistiskt perspektiv.
Denna del av min praktik gav mig insikter i det svenska skolsystemet i allmänhet och teknikämnet i synnerhet – ett ämne som var helt nytt för mig som utländsk medborgare utan tidigare kontakt med det lokala skolsystemet.
Nu, i slutet av min praktik, är det dags för en liten reflektion. Det var en mycket händelserik och givande månad, fylld med en mängd nya värdefulla erfarenheter och insikter. Om du tvivlar på din förmåga att kommunicera på svenska, som jag gjorde, har jag ett råd: tro på dig själv och var inte rädd för att tänja på dina gränser genom att hoppa i kallt vatten och vara i en svensk arbetsmiljö.
Tro på dig själv och var inte rädd för att tänja på dina gränser genom att hoppa i kallt vatten och vara i en svensk arbetsmiljö.
Min svenska förbättrades avsevärt på bara en månad och jag är verkligen tacksam för hur tålmodiga och hjälpsamma medarbetarna var genom att inkludera mig i alla sina samtal och interaktioner.
Dessutom har jag nu en klar bild av många av de pågående forskningskommunikationsinsatser som Vetenskap & Allmänhet driver. Jag beundrar det hårda arbete som medarbetarna lägger ner för att omvandla dessa insatser till värdefulla utbyten mellan forskarvärlden och allmänheten.
Sammanfattningsvis vill jag tacka Vetenskap & Allmänhet och Karolinska Institutets Career Service för att de gav mig möjligheten att arbeta i en så fantastisk miljö. Jag rekommenderar alla som är intresserade av forskningsskommunikation och vill lära sig av verkliga experter inom detta område att söka en praktikplats på Vetenskap & Allmänhet.
/Nils Simon, doktorand & praktikant vid Vetenskap & Allmänhet
Nils Simon har en doktorsexamen från Karolinska Institutet. I sina doktorsstudier undersökte han kronisk smärta vid reumatoid artrit i prekliniska studier.
Nils månadslånga praktik på Vetenskap & Allmänhet stöds av Karolinska Institutets karriärservice.
